A Tale of Two Courts

A Tale of Two Courts

Architect
HYLA Architects
Location
Singapore
Project Year
2017
Category
Private Houses
Derek Swalwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct link
ManufacturersDuravitStarck
ManufacturersBig Ass FansHaiku, Essence
Drop LED pendant lampALMA LIGHT
Emporio basin and shower mixersGessi
Door HandlesKawajun
Concealed cisternsViega

Product Spec Sheet
Manufacturers
Manufacturers
Drop LED pendant lamp
Emporio basin and shower mixers
by Gessi
Door Handles
by Kawajun
Concealed cisterns
by Viega

A Tale of Two Courts

HYLA Architects as Architects

This long site has a public footpath running along its side boundary as well as a high rise high density public housing development at the rear which was under construction. Thus privacy was a major concern for its occupants. The house is designed around 2 courtyards. The first is open to the sky and enclosed on 3 sides. The main living, dining and dry kitchen looks into this courtyard with a willow tree. The second courtyard is a more private and fully enclosed. Around this courtyard are arranged the private study and other ancillary spaces for the family. The courtyard is covered over with a glass roof with timber pergola, but it is well ventilated as there are side openings between this roof and the timber. In addition, a high volume low speed fan is mounted in the middle of the courtyard which ensures a calm and steady breeze whenever needed. The whole house is clad in a sand colored face brick which pairs very nicely with the timber form concrete used in the beams and ceiling soffit.

 

Material Used :
1. Big Ass Fan - Essence HVLS fan, Haiku 
2. Duravit - Starck wall hung WC and basins
3. Viega - Concealed cisterns
4. Gessi - Emporio basin and shower mixers
5. Kawajun - Door Handles
6. Alma Light - Drop LED pendant lamp


Software
1. AutoCAD 
2. SketchUp 
3. Vray 

Share or Add A Tale of Two Courts to your Collections
Seattle Central Library
next project

Seattle Central Library

Libraries
Seattle, United States - Build completed in 2004
View Project