New Bio Winery

New Bio Winery

Location
Villorba, Treviso, Italy
Project Year
2016
Category
Wineries
©MADE associati

New Bio Winery

Made Associati as Landscape Architects

The new winery offers an opportunity to reorganise and reconnect the system of open spaces with the built-up structures through the restoration of signing, associated modality and materiality that come form the world of agriculture.


Project

The requalification project involves new spaces and new buildings dedicated to the winery but are developed integrating also the existing parts for the formation of a functionality and homogeneous image.


The new building is located alongside the existing buildings to create a compact nucleus of the different work activities.

The office space is structured to be an representative image of the company, its sensibility and of the always organic production (this year it will celebrate 35 years of activity, certified organic and vegan for all types of wines produced).


The building is positioned facing the ample reorganised central open space, presented with a direct relationship with the space having on the ground floor a reception area, a sales outlet for the wines, and a laboratory.


The direct relationship is achieved both visibly, with the opening to the south of a window that allows you to view the cultivated landscape, and physically, as on the west side the entrance to the outlet store for the public occurs via a wide wooden platform that becomes a small square furnished in moments of particular events (wine tasting, grape harvest festivities,…) managed by the agricultural farm.


On the first floor are the offices and wine tasting rooms. The sales office looks over from a high point on to the panorama of the vine landscape.


Exterior spaces

The structure of the cantina has numerous contact points with the exterior.

In addition to the visible connections, grass surfaces have been designed to absorb the shared diversity forming a transitional environment between the parking area and the building, and daisies have been planted as a “selection” of flower traces between the vines.


A small wooden square gives continuity to the internal space of the outlet store, almost building a natural enlargement and characterized by a “pisoèra” tree typical the Treviso countryside. (Celtis australis, bagolaro).


The exterior floored area will be used for events and exhibitions connected to the company's activity, and allows for the connecting with the open space and enjoyment of the views towards the cultivated landscape and vines.


Materials

The principal material composed of Beechwood used both for the exterior spaces and the interiors.On the exterior the building has a “skin” composed of a filtered structure of wooden planks positioned vertically.


The finish of the vertical wooden planks qualifies the simplicity of the warehouse construction material.


Use of a natural material like wood blends best with the agricultural landscape, due to its coloration, regarding its “matricity”, for its capacity to age without deteriorating (the oxidation of wood in time contributes to the integration of the material into the context in which it is inserted.)


Beechwood from the Cansiglio area has been utilized. The wood comes from the controlledforest of Cansiglio, a forest in which the beech tree is an endemic species destined to become a finished certified product connected to the territory, through which a selection process is carried out according to Veneto Agricultura (an official body with the task of forest management in the Veneto region), in a synergy between the Cansiglio Forest and Itlas. It is a forest certified according to the PEFC scheme (Programme for Endorsement of Forest Certification), that is, the principle of sustainable forest management, that guarantees the maintenance and the appropriate development of forest resources, protecting the biodiversity and ecosystem of the forest, preserving the different functions of the woods, other than the productive ones.

The choice is to promote the territory sensitizing it to its visitors towards a natural ecosystem, a forest heritage managed according to a naturalistic forest mandate, and following the criteria of the forest certification.

Project team
Landscape Architects
Product Specifications
BrandCategoryProducts
HabitatHabitatManufacturers
ItlasManufacturers
Dental Clinic Bordeaux
next project

Dental Clinic Bordeaux

Hospitals
Bordeaux, France - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter