Olympic Spa Hotel
Alex Filz
Product Spec Sheet


Product Spec Sheet

Olympic: full immersion in the Dolomites

NOA as Architects & Interior Designers

For the Olympic Spa Hotel in Val di Fassa, northern Italy, NOA designs a new extension according to a sustainable model, aiming to enhance and integrate the facilities with the surrounding landscape. From the new rooms nestled in the Alpine meadow, with terraces and internal patios, to the surprising sauna overlooking the forest, to be reached by an aerial path, this project camouflages the new, plays with the profile of the mountains and gives guests the emotion of a sincere bond with nature.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz
photo_credit Alex Filz
Alex Filz

Adding new spaces and functions to a mountain hotel without affecting the harmony with the landscape, on the contrary, creating a better integration with the surroundings: this is the guiding theme of the project realised by NOA for the Olympic Spa Hotel, in Vigo di Fassa, with a tradition of hospitality dating back to 1963. The plan to expand the current premises with an annex and a new sauna was an opportunity to define a 'mimetic' and sustainable intervention model, which will allow the hotel to grow and offer its guests an even more exciting immersion in the beautiful Dolomite scenery.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

“As with other similar projects, we started with a general concept,” explains architect Stefan Rier, founder of NOA with Lukas Rungger. “We know from experience how important it is to always define an overall vision. Even if (as in the case of the Olympic Hotel) we initially only focus on one part of the project, what  we build is not a stand-alone element, but becomes the first step of an overall, wider-ranging plan, that will develop over time.”

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

The key idea in NOA's design was to shift the centre of gravity of the hotel from the provincial road, which most of the rooms hitherto overlooked, to the slope behind it, which slowly declines, turning into a forest, until it reaches the Avisio stream. Thus, the project envisaged the construction of the new ten rooms along the slope, partially buried and connected to the hotel by an underground passage. The sauna, on the other hand, is a separate wooden building, located on the edge of the forest, in an elevated position facing the treetops and accessible via an atmospheric aerial pathway. The emphasis is on direct contact with nature, which is also supported by the used materials, by the façade design that plays with the mountain skyline, by the terraces and the special interior patios embedded in the larger rooms.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

THE NEW ROOMS
The new building, which accommodates ten rooms and a gym, is characterised by its distinctive profile, inspired by that of a mountain. At one end, a higher spike identifies the double level of the largest suite, then the roof descends, with lower height spikes indicating the single-level rooms and, at the other end, the fitness studio. This silhouette, highly recognisable in its graphic simplicity, is intended to become the hotel's architectural signature.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

Even the colour palette of the materials used recalls the surrounding landscape: the sloping pitches and external walls are plastered in a grey colour reminiscent of the Dolomite rocks. It is an intervention that can be defined as mimetic, due to the use of forms and materials in symbiosis with the landscape, and at the same time carried out with sustainable thinking: both because the entire project was implemented with local firms, and because the partial burial of the structure is designed to limit the volumes as much as possible.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

IN TOUCH WITH NATURE
In the extension, the burying of part of the volume offers guests the feeling of closer contact with nature. Access from the hotel to the annex is also via an underground path.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

Each room has floor-to-ceiling windows and a large terrace overlooking the landscape. The new rooms are named in the Ladin language, a culture to which the owners' family is very attached. Thus, the four ‘Te Bosch’ rooms pay homage to the forest, an inspirational element that shapes the interior. Each of them has an internal patio with transparent walls: a private space accessible in every season, bringing light and nature into the room. The vegetation of the patio, the presence of a birch tree and the view of the sky become part of a new experience for hotel guests who can, for example, imagine themselves outdoors while taking a shower. Or, in winter, they can see snow falling from both sides of the room, with the feeling of being in the middle of an alpine forest. Or, again, they can sleep outside on summer nights, on suspended beds equipped with double sleeping bags, and admire 
the starry sky, given the lack of light pollution.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

In the five ‘Te Aga’ rooms, dedicated to the element of water, there is a stone fountain from which pure mountain water from a spring at 3,5000 metres gushes out. A benefit that the hotel offers with the aim of banning the use of plastic bottles. Oak and larch from the Fassa Valley are used in all the rooms, both for the floor and the furnishings.

At one end of the building, at the highest 'peak' of the façade, is the two-level suite. The sleeping area is on the ground floor, in an area lowered by three steps to create more intimacy and give movement to the volume of the room. The first floor, on the other hand, is entirely dedicated to relaxation: the sauna, emotional shower and wellness area make use of the volume of the characteristic double-pitched attic, looking out over the forest.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

A TREETOP SAUNA
The new sauna is an elevated construction with eye-level views of the tree canopies. Made entirely of wood, externally clad in larch and internally in spruce treated with black wax, it blends into the forest and offers an impressive panorama of it both from the interior windows and a side terrace. It can be reached directly from the hotel via an aerial walkway, which leaves the meadow below free (where, by the way, the 'Marcialonga', the famous cross-country skiing event, passes by every year). Therefore, access to the sauna is only outside, even in winter: a choice that intends to promote, even in this case, strong and direct contact with nature.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

MATERIALS AND BUILDING SOLUTIONS
The structure of the annex is made of reinforced concrete, with a portion of green roof, where the building is buried in the slope.

“This is a solution that we are proposing especially for hotels, where we often have large volumes,” Stefan Rier points out. “The choice of burying a part of the structure reduces the volumes and is an interesting solution, especially in attractive mountain areas like the Dolomites.”

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

FURNITURE AND FABRICS
All the furnishings are made to measure in oak with knots, a choice that reflects the hotel's green vocation and links with Alpine tradition. Even in the shapes of the furniture, continuity with local styles has been sought. Light, natural colours dominate, flanked by green, which recalls the shade of the beautiful pine forest in front of the rooms.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz

FUTURE SCENARIO
Looking ahead, the hotel development plan includes the construction of further guesthouses similar to the first one and a new wellness area. The central building will also be restyled. In particular, the façade will be redesigned with a wooden structure that will recall the profile of the peaks. To reduce the perceived volume and the environmental impact of the intervention, it is planned that the ground floor will be buried, creating a hilly landscape where the new facilities, all underground, will be located.

photo_credit Alex Filz
Alex Filz
photo_credit Alex Filz
Alex Filz

Team:

Architecture & Interior Design: NOA

Client: Pellegrin family

Original Text: Laura Ragazzola

Photographer: Alex Filz

Caption
Caption
Caption
Caption

Read story in Nederlands

Project Spotlight
Product Spotlight
News
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More

25 best bathroom and kitchen tap manufacturers
17 Jul 2024 Specification
25 best bathroom and kitchen tap manufacturers

Sanitary ware caters to the functional needs of both bathrooms and kitchens. Taps, mixers, and fauce... More

CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form
16 Jul 2024 News
CEBRA designs Danish housing complex with irregular star plan and sculptural form

Danish architecture and design studio CEBRA has transformed a former steam mill site in the small Da... More

Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME
15 Jul 2024 News
Designer Maurice Mentjens creates gold-clad reliquary with Tecu® Gold cladding from KME

KME Germany GmbH & Co. KG featured in Archello’s list of the 25 best metal cladding manufa... More