On The Hill

On The Hill

Architect
Narofsky Architecture
Location
Great Neck, NY, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Phillip Ennis Productions

On The Hill

Narofsky Architecture as Architects

The site for this waterfront residence is located on the Great Neck Peninsula, facing west to views of NYC and the borough bridges. When purchased, there existed a 50-year-old house and pool structurally condemned which required immediate removal. Once the site was cleared, a year was devoted to stabilizing the seawall and hill to accommodate the newly proposed home. 

photo_credit Phillip Ennis Productions
Phillip Ennis Productions

The lot size, shape and relationship to an easement access road, overlaid with strict zoning regulations was a key factor in the organization of the client’s program elements. The arc contour of the easement road and required setback informed the front facade shape, which was designed as a privacy screen, as adjacent homes are in close proximity. Due to strict height requirements the house from the street appears to be one story and then steps down the hill allowing for three fully occupiable floors. The local jurisdiction also granted special approval accepting the design of the garage, within the front set back, as its roof is level with the roadbed and fully landscaped. A path accesses a hidden door to the bedroom level of the house.  The garage is accessed through a semicircular driveway that leads to a depressed entry courtyard, offering privacy to the main entrance. 

photo_credit Phillip Ennis Productions
Phillip Ennis Productions

The configuration of the home is a U-shape surrounding a rear courtyard. This shape, along with suspended pods assures water views to all occupants while not compromising privacy from the adjacent homes.

photo_credit Phillip Ennis Productions
Phillip Ennis Productions

The house is constructed on a steel frame, clad with fiber cement, resin panels and an aluminum curtain wall system. All roofs are accessible as either decks or landscaped garden areas. 

photo_credit Phillip Ennis Productions
Phillip Ennis Productions

The lower-level accesses decks, an outdoor kitchen, and pool area which are perched on the edge of the upper retaining wall.

photo_credit Phillip Ennis Productions
Phillip Ennis Productions
photo_credit Phillip Ennis Productions
Phillip Ennis Productions
Caption
Caption
This story is available in multiple languages
Share or Add On The Hill to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
SidingProdema
Windows and DoorsLoewen
Product Spec Sheet
Siding
by Prodema
Windows and Doors
by Loewen
HOUSE | CASA EN GORGOS
next project

HOUSE | CASA EN GORGOS

Apartments
Valencia, Spain - Build completed in 2021
View Project