Örnberget – Spine/Precipice

Örnberget – Spine/Precipice

Architect
Petra Gipp Arkitektur
Location
Älgö, Sweden | View Map
Project Year
2015
Category
Private Houses
Åke E:son Lindman

Örnberget – Spine/Precipice

Petra Gipp Arkitektur as Architects

A narrow site high up on a precipice overlooks the inner Stockholm archipelago to the south. It meets a dense row of pine trees to the west and a softer grove of deciduous trees to the east. One enters the site from the north, where a generous staircase mediates the initial steep south-facing slope. The stairs follow a concrete wall that forms the spine of the structure and lead the visitor downwards between the concrete wall on the one side and a wooden volume on the other.

The staircase leaves the visitor at a gap in the concrete wall, providing a glimpse of the garden on the other side. The promenade continues along the closed wall, towards the view and the water, now flanked to the west by the row of pine trees. A second opening in the wall presents the entrance to the house and extends a passage through and across it, into the garden.

Inside the house, the concrete wall winds its way further down the narrow site towards the water, and forms itself into bathrooms, storage space and a fireplace. Gathered around this concrete spine, wooden volumes hover just above the ground.

They reach out into the garden, pushing the interior spaces into the cultivated landscape and creating exterior spaces protected from the wind. The interior space of each wooden room reaches upwards out through a skylight.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Concrete plaster and Pine panel
2. Flooring: Concrete
3. Doors: Pine, WB trä
4. Windows: Pine, WB trä
5. Roofing: Tar paper and Sedum

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
RoofingSedum Green Roof
Doors, WindowsWB Tra
Product Spec Sheet
Roofing
Doors, Windows
by WB Tra
Shimokita College
next project

Shimokita College

Student Housing
Tokyo, Japan - Build completed in 2020
View Project