outdoor office

outdoor office

Architect
Anders Berensson Architects
Location
Stockholm, Sweden | View Map
Project Year
2021
Category
Offices
Anders Berensson & Tom Öhlin

Outdoor Office

Anders Berensson Architects as Architects

Anders Berensson Architects has designed a building that is half office, half outdoor meeting space in the Royal National City Park Norra Djurgården in Stockholm. The house is constructed as a framework of wood beams filled with wall panels and glass at the top part and left open at the bottom part creating a weather protected outdoor space.

Caption

The building is an extension of an existing office building inhabited by Swedish outdoor and shoe company Lundhags. Building in the royal national park we tried to do as little excavations as possible. Therefore, we decided to design a house on wood pillars standing on the sloping terrain.

Caption

The top part of the house follows the shape of the existing building with a slight tilt in direction to follow the existing landscape. This part is directed towards the forest looking into the crowns and trunks of the old trees creating a calm sensation. The bottom part is a concrete amphitheater casted on top of the existing terrain. Standing in a slope the bottom part is closed to the road in the north and opened towards the forest while sloping whit levels towards a stage for outdoor events.

Caption

Designing an office/outdoor structure in the forest we tried to find a balance between an office building whit a strict geometry and a traditional cabin. We decided to follow the shape of the existing building but design it as a wood framework. The primary structure is made of glulam beams and pillars, the wood frame is then filled with either glass windows, wood panel walls or left opened reinforced with wood crosses.  All materials on the inside are made from wood, the ceiling is made from pine tree boards, the walls from pine plywood. The floor is made as an installation grid where electricity and data are installed under a spruce tree grid surrounding oak boards.

Caption

All details are kept simple either in wood or as black painted steel. Windows are milled into the wood pillars and beams, all lamps are cladded with the same wood as the ceiling they sit on. Most furniture’s are made from leftover pieces from the building site. The tables are made from the same plywood sheets as the wall cladding, The lounge is made from left over glulam timber and other wood boards from the house. The chairs are cladded whit shoe leather from the Lundhags factory.

Caption

All details that needed to be built in steel are painted black and, on the outside, sometimes shaped as animals from the royal national park. Some who lives there today and some that we hope one day will stroll back underneath the house.

Caption
Caption
Featured Projects
Latest Products
News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years
20 May 2022 News
Merk X revitalizes Amsterdam Zoo natural history building that was closed for 75 years

The neoclassical building was built between 1850 and 1855 to a design by Johannes van Maurik as a na... More

82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects
20 May 2022 News
82,000 unique, hand-crafted tiles clad the new extension to Museum Arnhem by Benthem Crouwel Architects

In addition to restoring the original Museum Arnhem building, complete with characteristic historic... More

Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa
19 May 2022 News
Estudio MMX interweaves open spaces throughout porous pigmented concrete villa

A sequence of open spaces with a gradual degree of intimacy allow residents to move gently from the... More

Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion
19 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architekten’s Montagne du Parc demonstrates how concepts of sustainability can be implemented at an early stage of architectural completion

The largest project completed by Baumschlager Eberle Architekten in Europe to date, the new Montagne... More

Find products by looking at inspirational projects
18 May 2022 Inside Archello
Find products by looking at inspirational projects

Archello’s new Inspiration guide is the world’s first and largest reference guide with a... More

Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration
18 May 2022 News
Artlist office design celebrates creativity while emphasizing work, efficiency, and collaboration

For busy Israel-based technology company Artlist, designers Switchup created an office concept that... More

Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More