Park Hill

Studio Egret West as Architects

The Park Hill estate in Sheffield, completed in 1961 was initially famous for its radical vision: streets in the sky, spacious duplex apartments, wonderful views, and district heating, modular construction systems. This positive vision later became overshadowed and tarred by the disintegration of the estate’s public realm and the spread of anti-social behaviour. The client team, Urban Splash, Sheffield Council and English Partnership invited us to work in collaboration with Hawkins Brown and Grant Associates to bring a little “romance” to this estate, focusing principally on making Park Hill a place that is reconnected to Sheffield and a destination in it’s own right.


We created welcoming large opening to break the sense of ghetto, designed specific public and private open spaces, including a village green, a wild flower meadow, a bowling green, allotments, and a large undulating park, which brings the hill back into Park Hill! A new multi-storey car park clad in large white metallic roses provides for current car ownership while providing the ‘missing link’ for the 3 elevated streets. Under the car park at street level, a new health centre, dentist and a supermarket provide amenities for the wider community. Around the new Village Green, ten new stores from bakery to fish & chips shop provides convenience to the local resident. On the western elevation, overlooking the valley and Sheffield city centre new bars, pubs and restaurants provide a new entertainment destination for the city as a whole.


The building has won the Architects' Journal Retrofit Awards Future Project Award 2010. Phase one of the scheme is on site with the envelope completed in 2010. This includes 350 homes along with ground floor retail and commercial space.

Park Hill

Hawkins/Brown as Architects

The regeneration of the Park Hill estate is a collaboration between developers Urban Splash, Sheffield City Council, Great Places Housing Group, English Heritage and the Homes and Communities Agency with architects Hawkins\Brown and Studio Egret West and landscape architects Grant Associates.


The original scheme, comprising 995 flats on a 32-acre estate, dates from 1957-61 and was designed by Jack Lynn and Ivor Smith working with J. L. Womersley of Sheffield Corporation City Architectʼs Department. It officially opened 16 June 1961.


The building celebrates its 50th anniversary with the unveiling of the four show apartments in one of the siteʼs four blocks. The refurbished block houses 75 residential flats and commercial units at the lower levels of the building.


Built on a steeply sloping site (gradient 1 in 10) to the East of the city centre, Park Hill commands panoramic views of the city. The building profile harnesses the topography of the site keeping a constant roof level. The height of the blocks range from four to thirteen stories.


The building is historically important as one of Britainʼs first completed schemes of post-war slum clearance and the most ambitious inner-city development of its time. It pioneered modern building techniques, great space standards, and an integrated district heating system, as well as its infamous ʻstreets in the skyʼ which aimed to recreate the community spirit of traditional streets within a high rise development.


In 1998 Park Hillʼs future was secured when it was granted Grade II* listed status, making it the largest listed structure in Europe.


The refurbishment retains the integrity of the original structure with duplex and single level apartments arranged within a rigid grid with access decks on every third floor serving duplexes on and above the deck and single-storey flats set below.


The redevelopment harnesses the intelligence of the original design, maximizing all of its best qualities: • dual aspect arrangement • natural ventilation and district heating system • a private balcony for each flat • the orientation of the flats, with living spaces facing South and West to maximize natural sunlight and heat, and bedrooms facing North or East • external access ʻstreets in the skyʼ which utilise the topography of the site by connecting elevated walkways to ground level


Despite the thoughtfulness and complexity of the original design, its Brutalist language has polarised opinion and when the estate fell into disrepair in the 1980s its reputation was tarnished. To its detractors, it represents what went wrong with Social Housing in Britain since the Second World War. For it to succeed as a re-made Community and a re-made Place the image of Park Hill needed to change. Whilst the form, massing and structure of the building remains relatively unchanged a refresh of the elevation treatment elicits the tangible impact of the buildingʼs transformation needed to challenge the buildingʼs social stigma.


Through ongoing dialogue and collaboration with English Heritage and Sheffield City Councilʼs Planning Department, the following architectural interventions have been made: • the brick work in the elevation has been replaced with boldly coloured anodised aluminium panels, a material which is more radiant and reflective, providing greater contrast in the banding of the streets throughout the development than the original tonal brickwork • the concrete balustrades have been replaced with a more slender design cast with a higher quality finish • the North and East facing elevations have been opened up by inverting the solid to void ratio to 2/3 glazing, 1/3 solid. This gives previously dark bedroom spaces much more daylight. • the footprint of the flats have increased to incorporate new storage space at the threshold to the Streets in the Sky • hallway and landing windows looking onto the ʻstreetʼ have been introduced into the apartments as a means of improving the passive surveillance of the Streets in the Sky (which the original architect Ivor Smith described as one of the most regrettable failures of the original design). • a new 4-storey Cut through the Northwest block creates a welcoming and civic scaled new entrance to the estate • an external mirror-finished stainless steel helical stair and glazed external lift core on the West façade of the Northwest block provides dramatic vertical circulation affording panoramic views of the City whilst marking the new civic entrance.


The impermeability of the original estate and lack of vision for the public realm is one of the fundamental reasons why Park Hill didnʼt work. The original building sat crudely in the landscape. The vision for the redevelopment revolves around making Park Hill a special Place, a proper Place and a destination in its own right. One of the failures of the original scheme was the allocation of residential units at ground level, which proved problematic in generating activity and transparency along with a lack of definition of the public realm. In the refurbished scheme the ground level of the first phase (which rises from 1.5 to three storeys) is devoted entirely to commercial, retail, bar and restaurant uses. It is marked by a different elevation language of clear flush glazing to demarcate it from the residential units, ensuring a sense of transparency at the base of the building. The Cut is positioned at the centre of this hub of commercial facilities, marking a new entrance to the Park Hill estate.


New hard and soft landscaped terraces and earth forms negotiate the levels across the site providing a noble and dignified setting for the restored building, offering an opportunity for the residents, users and visitors of the building to enjoy the spectacular view and its intimate relationship to the adjacent park.

Featured Projects
Latest Products
News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety
7 Dec 2022 News
Expressive Pacific Heights Residence by Jensen Architects strikes a stunning balance between statement and subtlety

Comprising shifting volumes suspended over a steeply sloping urban site, Pacific Heights Residence b... More

Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design
7 Dec 2022 News
Renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm for low-carbon and circular design

Recently completed by LMN Architects, the renovated Hines Seattle Headquarters sets a new paradigm f... More

Famed Dutch manufacturer FritsJurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners
6 Dec 2022 Sponsored Articles
Famed Dutch manufacturer Fritsjurgens announces ‘Best Pivot Doors 2022’ award winners

The time has come to announce the winners of this year's ‘FritsJurgens Best Pivot Doors’... More

Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills
5 Dec 2022 News
Suspension House by Fougeron Architecture dramatically spans a creek and waterfall running between lush California hills

Immersed in a beautiful and hilly California landscape, Suspension House by Fougeron Architecture is... More

IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site
5 Dec 2022 News
IUA develop a dynamic series of passageways and bridges for a new business school in response to the specific climate of a Mexico site

Located in the northern part of Mérida (Mexico), The School of Business and Banking (EBC) by... More

Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta
2 Dec 2022 News
Renesa designs a Delhi eatery in a striking material palette of terrazzo and terracotta

Tucked in a former Indian restaurant in a premium shopping mall in Saket, Delhi, ‘Rosie and Ti... More

Top 10 residential table lamps
2 Dec 2022 News
Top 10 residential table lamps

Residential table lamps provide direct or indirect lighting to highlight areas of activity within la... More

Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain
30 Nov 2022 News
Hidalgo Mira Arquitectura restore the historic Godelleta tower in Valencia, Spain

Estimated to be built between the period of 11th and 13th centuries, the Godelleta tower is a Buildi... More