Paula Souza Center+Nova Luz Technical School

Paula Souza Center+Nova Luz Technical School

Architect
SPADONI AA

Pedro Taddei e Associados
Location
São Paulo, State of São Paulo, Brazil | View Map
Project Year
2013
Category
Offices

Primary Schools

Secondary Schools
Nelson Kon
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Aluminum ceilingSul Metais
SM 150F
Facade cladding: SS metal fabric sunscreen, LagoGKD Metal Fabrics
Facade cladding: Aluminum sunshadeHunter Douglas Architectural
Ceramic tiles Eliane
Sanitary PartitionsArtGran
Aluminum standing seam roofBEMO do Brasil

Product Spec Sheet
Aluminum ceiling
SM 150F by Sul Metais
Facade cladding: SS metal fabric sunscreen, Lago
Facade cladding: Aluminum sunshade
Ceramic tiles
by Eliane
Sanitary Partitions
by ArtGran
Aluminum standing seam roof

Paula Souza Center + Nova Luz Technical School

SPADONI AA as Architects

The Paula Souza Center is the institution of the State of São Paulo responsible for technical education, containing 268 schools and colleges. Its social relevance took the State Government to use it in its strategy to take definite part of the Luz neighborhood occupation, at the central region of the city of São Paulo. 

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

The project was born with the acquisition, by the Government, of a block with over 7.000 m2, originally occupied by warehouses, small-deteriorated houses and a seven-storey building -- which remained as the only pre-existent structure incorporated to the final architectural set. It was an unique opportunity to work with a full block at the urban city center, thus inverting the region's land logic defined by small lots.

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

For such urban condition, the idea was to create a public space at one of the densest sectors of the city, a sort of square that could integrate the two most important equipment which composed the program: the Paulo Souza Center headquarter and a technical school.

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

The headquarter building, defined by a laminar body of 77,5 meters length, gathers the administrative activities in five floors and a museum on the site's archeology on the ground floor relating itself to the street. The remaining buildings are connected to the school; they form a more plural set that articulates itself in many levels over the square, provoking a promenade -- as if the street went inside the block.

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

The structure, majorly in reinforced concrete, is the organizing element of the design, sometimes appearing in an expressive manner -- as in the support of the suspended court or the school's sinuous mezzanine. The basic system is composed of slabs in frame with average section of 40 and 45cm with capitals. Some elements in metallic structure detach themselves from the large masses: the roofs, the walkway and the museum's mezzanine.

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

One of the central elements of the project are  the two roofs that connect the volumes at a height of 30 meters, maximum allowed for the neighborhood. Technically speaking in both roofs the structure is composed by two longitudinal steel beams with 0,95m section -- and which cover varying spans of up to 30m.

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

The insertion of an equipment which intends itself to be  a transformer of urbanity is  certainly a bet, specially as it still is a construction disconnected from a wider urban plan for the region. We believe, nevertheless, that the city constitutes itself through its significant facts -- and here we include the architecture.

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

Team
Architects: Francisco Spadoni + Pedro Taddei Neto
Team: Tiago de Oliveira Andrade, Bruno Fernandes, André Rua, Carolina Fukumoto, Cristiane Maeda, Fabiana Benine, Shigueo Fujivara, George Ferreira, Jaime Vega, Marcos Sartori, Marina Crespo, Mayra Simone dos Santos, Natalia Lorenzo, Paulo Catto, Ricardo Canton, Sabrina Chibani, Wellington Teles
General Contractor: ENGEFORM Engenharia
Structures: ESTRUCALC Engenheiros Associados
Facilities: PHE
Ar Conditioning: Prorac
Landscape: Luciano Fiaschi Arquitetura Paisagística
Lightining designer: Franco e Fortes
Archeology: Zanettini Arqueologia
Photographer: Nelson Kon

photo_credit Nelson Kon
Nelson Kon

Materials used: 
Facade cladding: Aluminum sunshade, Tubrise + Aerobrise, Hunter Douglas
Facade cladding: SS metal fabric sunscreen, Lago, GKD + Hunter Douglas
Roofing: Aluminum standing seam roof, Bemo do Brasil
Ceiling: Mineral fiber ceiling, Vetor
Ceiling: Aluminum ceiling, SM150F, Sul Metais
Flooring: Ceramic Tiles, Eliane / Gyotoku
Flooring: Vinyl Tiles, Fademac
Sanitary Partitions: ArtGran
Sanitary ware: Icasa
Sanitary Metals: Fabrimar

Caption
Caption
Caption

Read story in EspañolFrançaisItalianoPortuguês and Deutsch

Featured Projects
Latest Products
News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More

Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city
22 Sep 2022 News
Neostudio Architekci create a dynamic new urban space within the historic fabric of a Polish city

Bus Stop Education Community Center by Neostudio Architekci works with historic building fabric to f... More

10 modern living rooms with lustrous fireplaces
21 Sep 2022 News
10 modern living rooms with lustrous fireplaces

For ages, the functional need of a fireplace has been to fulfil the heating requirements of a space.... More