Penha Apartment
Ivo Tavares

Penha Apartment

Paulo Moreira Architectures as Architects

The project consists of an apartment renovation in the Penha de França neighbourhood in Lisbon. The apartment was in reasonable condition, but the partitioned layout and outdated infrastructure demanded surgical intervention. The work consisted of ‘silent’ adaptations to the existing structure, supplemented by contemporary additions serving different functions.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The living areas facing the street were originally divided into a series of three rooms. By removing a wall and replacing it with a new element – a shelf – the relationship between the dining and living rooms became brighter and more transparent. An internal alcove connecting to the living room, which had been deprived of natural light, was opened up to create a quiet workspace. As working from home has become part of domestic life, this room supplements the office on the opposite side of the dining room, allowing for two independent work stations in the apartment. 

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

On the side facing the inner courtyard, the kitchen was kept in its original place, along with two bedrooms. A series of new structures ‘detached’ from the walls, like pieces of furniture populated by objects, fulfil the kitchen’s functions. The master bedroom was converted into a suite by linking it to the original bathroom, which was previously accessed via the outdoor balcony. A communal bathroom in the centre of the apartment was added. The bathroom furniture is open and transparent, mirroring the style of the elements positioned throughout the apartment. The balcony, which was previously closed, was reopened to allow natural light and air to flow into the bedrooms. Part of the balcony was kept as a laundry area connected to the kitchen.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

The colour palette used for the paint and finishes consisted of light beige tones, creating a dialogue with neighbouring buildings in this part of Lisbon. The materiality of the new structures, made from metal and local limestone, gives the apartment a unique identity. Everyday objects and utensils round off the project, bearing witness to domestic life.

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares

Team:

Architecture Office: Paulo Moreira Architectures

Main Architect: Paulo Moreira

Collaboration: Hermínio Santos, Nahed Nabhan, Elena Borghese, Laurane Coornaert, Francesca Cazzulani, Cynthia Iao

Builder: Espaços e Formas, Lda

Architectural photographer: Ivo Tavares Studio

photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
photo_credit Ivo Tavares
Ivo Tavares
Caption

Read story in Português

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More