Specifier · Save time: Make one inquiry to multiple manufacturers.
Pfizer Canada inc Siege Social

Pfizer Canada inc Siege Social

Architect
Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Location
Kirkland, Canada | View Map
Category
Offices
Stephane Groleau
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
Carpet Interface
ManufacturersROCKWOOL International A/S
ManufacturersLumiGroup
ManufacturersDecoustics
ManufacturersMapei
ManufacturersAbet Laminati

Product Spec Sheet
Carpet
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
Manufacturers
by Mapei
Manufacturers

Renovation of the headquarters Pfizer Canada

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes as Architects

The Pfizer Canada reconfiguration project makes a very clear statement. The architectural design focuses on promoting the corporate identity of the company located on the Trans-Canada Highway. The strategy is to use the building space in a transparent and expeditious manner through the prominence of glass in the structure in order to open the corporate headquarters to the world. To ensure a corporate image that is solidly embedded in the site, we worked around the idea of blister packs. This important feature of biopharmaceutical production is used as the visual key for the completion of the building facade, walls and furnishings. The alveolate structure has been transposed to create an elegant motif displaying a variety of textures that responds to the changing light. The screen openings of the facade reproduce both the scale and the texture of the local brick, which are enriched through a wide range of colors ranging from silver to gold. The blue of the Pfizer logo is also very visible and create a recurring theme; it occurs both on the external facade and in the core of the building. A bond is created between the industrial park, the highway, the company and the building space. Vivid and contemporary, the facades give expression to the unity of the whole. Inside, the redefinition of the site offers brand new, healthy and inspiring workspaces leading the way to a greater economic impact while attracting utmost qualified employees. Change in culture. The occupancy ratio between common areas and closed offices went from 44/56 to 85/15. Eight hundred and sixty individual work stations have been streamlined and opened up through innovative design to increase productivity and the comfort of users. They focus on intercommunication between employees and an enhanced approach to cooperation. The interconnections are tangible: work, relaxation and service areas have been designed to innovate and optimize the sharing of ideas. All work stations are enclosed by lateral and transversal traffic corridors to ensure fluidity and ease of movement between groups. Physical departmental barriers have been removed in order to promote the social values of the company. Access points offer the possibility of modifying group working areas, particularly in terms of workloads. Flexible and open work areas have been developed as well as private areas, glassed conference areas with a view over the gardens and the work rooms located on the periphery of the working areas. The result of this organization is a fluid ring of traffic. The full redefinition of work functions and qualities for employee work stations ensures that employees will discover new ways to live and work.


The choice of fabrics was motivated by the brand image of the company, one of comfort and innovation with regards to interior design. In order to ensure positive reinforcement, the main theme has been borrowed from thermal sealed packaging (blister pack) which has been interpreted in two dimensions in the fabrics, reversed and used to define specific zones of the company. The use of fabrics that have a visually rich texture and context adds warmth and elegance to the common spaces. The continuation of the graphic image of the tab from the façade into the building interior provides unity and reinforces the corporate identity. All fabrics were custom designed and reflect a specific brand strategy. As they are applied to concealed frames, the fabrics also provide enhanced acoustic quality to the soundproofing materials inserted below the fabric. The walls and the furniture repeat the colours in the motif displayed on the façade of Pfizer Canada inc., helping to reinforce the dynamic image of the company and identify respective areas for work and rest.


The construction materials used, such as clear and opaque glass, aluminum and wood, reflect ambient light to create texture. The distribution and arrangement of these primary materials also highlight the multiple functions of various spaces. The entrance way to the main building offers luminous integration to the new façades which act as curtain walls. Materials were chosen not only for quality and longevity, but also for their technical features and plasticity. The design concept is based on the enhancement and the democratic access to natural light, in order to ensure that it illuminates each work station. The floor plan made possible the generous use of windows to ensure an abundance of natural light and views. All work areas are bright and luminous. The closed offices and conference rooms have windows and are located in the central nucleus of the building in order to benefit as much as possible from borrowed light. Thanks to an open design, most work areas have optimal access to natural light.

Multinational Insurance Firm
next project

Multinational Insurance Firm

Offices
Stamford, CT, USA - Build completed in 2020
View Project