Piracaia House

Piracaia House

Architect
Nitsche Arquitetos
Location
São Paulo, SP, Brasil
Project Year
2014
Category
Private Houses
Nelson Kon
Product Spec Sheet

ElementBrand
FramesArteal
Complementary furnitureCarlos Motta
CountertopsClodomar
Garage floorConcresteel
Barbecue, griddle, fireplace and pizza ovenConstruflama
Crockery and MetalsDeca

Product Spec Sheet
Frames
by Arteal
Complementary furniture
Countertops
Garage floor
Barbecue, griddle, fireplace and pizza oven
Crockery and Metals
by Deca

Piracaia House

Nitsche Arquitetos as Architects

The residence located in the municipality of Piracaia develops from a crop on a large plot of 36.600 square meters with constant inclination of 13%, allowing the insertion of one foundation in concrete that houses the garage, services and technical areas.


On this foundation, the social and intimate areas of the house were developed, in one single level, which is elevated from the natural ground.


The metal structure of the house is guided by 17 modules of 3.80 meters that are able to define sometimes a bedroom, other times two bathrooms and sometimes unite in larger spaces such as covered balcony, dining room and living room.


The great gabled roof, made by metallic tiles, settles on this structure and defines different heights for the environments enabling ventilation on the lining of the intimate areas, where pre painted MDF and wooden beams form the structure.

Rooms and bathrooms are protected by wooden mashrabiyas that constitute bays in front of the toilets and bifold doors in the rooms.


In the main rooms, the double height ceiling is guaranteed by the insertion of polycarbonate panels between the spans of the metal structure.


Large glass sliding doors allow the rooms and kitchen to mix with a covered free space, dissolving the boundaries between inside and outside, which the house insists to disrupt, either by the stand in grass that connects the main floor to the ground, either by the  infinity edge pool that visually unites with the dam, where the plot ends.


A large covered free standing space connects intimate and social areas allowing the landscape to cross the house.

Share or Add Piracaia House to your Collections
Project Credits
St Jakobshalle
next project

St Jakobshalle

Sports Centres and Concert Halls
Brüglingerstrasse 8, 4052 Basel, Switzerland - Build completed in 2018
View Project