Plaza San Pedro renovation

Chaparro Ceccato Arquitectura as Architects

 Plaza San Pedro, in Villaverde del Río, is located outside the southern edge of the historic center and is crossed by one of the pedestrian arteries that articulate the urban fabric, Avenida de Santa Teresa. It joins two important areas: the historic center and the San Sebastián neighbourhood, the first major expansion of Villaverde del Río during the 20th century. This site offers unbeatable potential as a meeting point for citizens.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The previous configuration of the square, its architectural barriers and the existing building, made it difficult to use, leaving it underused, residual and, ultimately, lifeless. Due to the mutations of the urban plot, the municipal food market, a building from the second half of the 20th century already in disuse, was built in the center of the square. Its position broke the original uniformity of the space, both functionally and visually.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

From an urban point of view, the intervention functionally, architecturally and visually integrates the surrounding streets with the square, achieving a more open and livable space and stimulating a more integrated and inclusive use. We proposed to demolish the market and recover the square in its entirety, making it accessible throughout its surface by creating a single platform that would allow the elimination of existing architectural barriers. We created a new covered meeting point, a building that houses a cafe open to the square, a newsstand, a candy stand, and fully accessible public toilets.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The building wants to respond to a double objective: to create a protected interior space and to maintain the uniformity of the recently rescued square. The building materializes as a simple elevation of the land, and is built with a gentle slope that produces a transition between the horizontal surface of the square and the roof of the building. That geometry allows the pedestrian use of the roof as a part of the square, significantly increasing the public surface. The grand stands can be used for outdoor activities such as cinema, theater, concerts or colloquiums. From the highest point of this elevation you can see a privileged view of the mountains that flank Villaverde del Río to the north.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The access to the covered spaces is from the northwest and southeast facades of the building. The cafe, which is accessed from the largest space in the new square, is made up of a large central room with a bar lined with original tiles collected from the demolition of the market, a kitchen with storage and toilets. From the side you access the two kiosks and the public toilets. The entrances and the large transparent and semi-transparent vertical surfaces that illuminate the interior spaces are covered with a double skin, internally with cellular polycarbonate panels and externally with large metal portals.

photo_credit Manolo Espaliú
Manolo Espaliú

The result of this intervention is a discreet building at the service of public space and citizens, which optimizes the free and pedestrian surface.

photo_credit Chaparro Ceccato Arquitectura
Chaparro Ceccato Arquitectura

Read story in Español

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More

Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette
5 Aug 2022 News
Studio Coplanar renovates a countryside house in a white and azure palette

Located in the countryside of downtown Brazil, Serrana House designed by Studio Coplanar is a 30-yea... More