POSEAD Building

POSEAD Building

Architect
BLOCO Arquitetos
Location
Brasília, Brazil
Category
Offices
Haruo Mikami
Product Spec Sheet

ElementBrand
SuppliersAC Coelho
LiftsAMG
Natural stonesCasa das Pedras
concreteConcrecon
Pre-cast concrete elementsPre-moldados Brasil
GlassVidrato

Product Spec Sheet
Suppliers
Lifts
by AMG
Natural stones
concrete
Pre-cast concrete elements
Glass
by Vidrato

POSEAD Building

BLOCO Arquitetos as Architects

The POSEAD building is an office building with approximately 3.300sqm, located in the outskirts of Brasília. This is a building that houses the administrative headquarters of a school for web- based online courses and professional training. It has open-floor office spaces and a ground floor space for courses and exhibitions. The building also needed to be built unexpensively, so the materials that were used were traditional reinforced concrete structure and ceramic bricks finished with white painted plaster. The building stands close to the noisy highway that connects Brasília to its biggest “sattellite city”, called Taguatinga. Its spaces are basically arranged within two volumes: an office “wing” and a tower. This composition was also designed to leave part of the land empty to create the possibility of building another “wing” of office space in the future.


The building´s north facade faces the highway, so the main challenge imposed by this condition was to find a low cost solution to protect the main facade from the excessive heat of the northern sun and from the noise of the highway. Therefore the windows on this facade were designed to never be hit by direct sunlight. All the natural light that enters this facade is indirect, reflected by the walls of the volumes between the windows. These volumes and the distance from the windows to the main external limits of the facade create a protection of shadows on the windows, thus helping to protect the internal spaces from excessive sun. They also create a barrier that protect the internal spaces from the noise that comes from the highway. The composition of the volumes was inspired by the graphic representation of the byte, which is the smallest unit of storage of basic computing.The resulting volumes were designed to be used as storage spaces for the offices. The south facade is more transparent, as the sun never hits it directly. A open plaza connects both the office wing and the tower. The three openings of the tower are turned to a four-stories high internal hall facing the morning sun, in front of the lifts. The west facade, the worstly hit by the direct sunlight in the southern hemisphere, is where all the closed fire-stairs and service rooms are located. A second, open fire-stair hangs from the east facade. The top floor is also transparent, and it was designed to house temporary events such as night-time gatherings and evening presentations.


Share or Add POSEAD Building to your Collections
Project Credits
Baku Heydar Aliyev Airport
next project

Baku Heydar Aliyev Airport

Airports
Azerbaijan - Build completed in 2014
View Project