Project Re-interpret

Project Re-interpret

Architect
AGIT STUDIO
Location
Busan, Republic of Korea | View Map
Project Year
2021
Category
Offices

Shops
Kyungsub Shin

Project Re-interpret

AGIT STUDIO as Architects

Situated in a commercial street of the University district in the dense old downtown, ‘project Re-interpret’ operates newly. By  making  an  appropriate  and  yet unfamiliar suggestion, it grants identity to the anonymous commercial street  which  is consist of a row of buildings that only exist as a facade covered with commercial signs. ‘project Re-interpret’  is  an  extension/renovation work that connects  two  40-years-old buildings into one in addition to make each of them vertically extend.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

The  new  red  concrete  core  established  penetrating  through  the  existing  building is the core that operates two buildings into one. The core, a new structure in the existing structure, includes service spaces with an elevator  and  a  staircase.  The  red  concrete mass is separate from existing buildings to face, which is also revealed from the outside. Structurally, this vertical core is in charge of most of the new  five-story structure and is designed to transfer the load of the extended floor to a minimum in the existing building.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

The massivity of the red concrete construction on one side and the lightness on the other side respond. The composition of  metals  and  windows  invading  clean  white mass while creating a connection passage makes the contrast between the two buildings more definite. The concept of the red metal configuration continues to the  back  of  the building, creating a staircase that protrudes outwards.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

Two buildings are simultaneously creating contrast and balance with a different method of approach in structure and material: Each was applied with opposite methods of wet and dry to be renovated. The red concrete  core  greatly  lessened  the  structural issues and necessary functions and therefore, it was possible for the other side  to  be extended with the minimum of the steel frame structure.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

The outstretching  red  steel  staircase  regenerates  the  neglected  alleyway,  acting as an eye-catching object. The back yard connected to the first floor and the red external staircase revitalizes the surroundings and streets. Ironically, this was an architectural solution from the concern  of  maximizing  the  area  suitable  for  commercial  facility programs.

photo_credit Kyungsub Shin
Kyungsub Shin

The new structure maintains the scale of  the  original  urban  block  and  rhythm even though they become a doubled single volume. As pedestrians  walk  along  familiar streets, they aware of a new recognition of the city.

Caption
Caption
Caption
photo_credit Agitstudio
Agitstudio
Caption
Share or Add Project Re-interpret to your Collections
Project Credits
Architects
Photographers
Product Spec Sheet

Sibling Spice
next project

Sibling Spice

Restaurants
56-58 Koornang Road, Carnegie VIC, Australia - Build completed in 2017
View Project