Randmeersingel Amsterdam

Randmeersingel Amsterdam

Location
Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Phenster – Mark Kuipers.

Randmeersingel Amsterdam

studio RIANKNOP as Interior Architects

Aan de rand van Amsterdam Noord, nabij landelijk noord, ontwierp studio RIANKNOP zowel exterieur als interieur, voor deze vrijstaande villa. Met deze aanpak passen buiten en binnen naadloos in elkaar en is de indeling optimaal. Een stadsvilla met een wereldse uitstraling. De voorzijde van het huis kijkt uit over groen en water.

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

De achterzijde van de woning heeft uitzicht op de stadswijk. We hebben de gevel ontworpen met dit in gedachten. De gevel is voorzien van brede panoramische ramen, die een maximale verbinding maken met het omliggende groen. Aan de achterzijde is een enorme met glas bedekte trap geplaatst. Het huis heeft een modernistische uitstraling. Het monolithische karakter van de gevel wordt aan de achterkant weerspiegeld door het trappenhuis. Dit steekt uit de gevel en geeft extra diepte aan de woning.

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

Grafische lijnen accentueren de lijnen van de betonnen gevelpanelen en dezelfde speciale oppervlakteverdeling is opgenomen in het trappenhuis. Het grijs van de cementgebonden gevelpanelen wordt onderbroken door houten kozijnen en zachtgroene accenten. Mozaïek bij de voordeur in deze groene tint geeft zachtheid en integreert tegelijkertijd het huisnummer in de gevel. Het imposante trappenhuis is volledig gemaakt van glas en aluminium, wederom in zachtgroen.

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

Waar nodig is bewerkt glas aangebracht, zodat een binnenaanzicht vanuit het stadsdeel niet mogelijk is. Het daglicht door de trap is fenomenaal en bereikt het hele huis. De trap is het verbindende element in de woning. Het creëert cohesie van buiten en binnen. Bovendien is de trap een overweldigend visueel statement. Het industriële ontwerp geeft het huis zijn stoere karakter en het kleurgebruik in combinatie met hout zorgt voor de nodige vriendelijke, tactiele zachtheid. Het trappenhuis is zichtbaar vanuit alle hoeken van het huis.

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

Het wordt ondersteund door een eikenhouten blok dat ook dient als een met maat gemaakt meubelstuk dat toegankelijk is vanuit de woonkamer. Tegenover dit eikenhouten blok staat een op maat gemaakte keuken in eikenhout met zachtgroen terrazzoblad, wat de indeling van het interieur bepaalt. De keuken is geplaatst op brede eiken vensterbanken. Over deze vensterbanken is het aangenaam om over het groen te staren.

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

Een boekenkast maakt deel uit van dit op maat gemaakte meubilair. De indeling is tegelijk met de gevel ontworpen. Hierdoor zijn niet alleen de ramen goed ingepast, ook de ruimte in de kamers wordt geoptimaliseerd. De woonkamer op de begane grond heeft een harmonica gevel, die de woonkamer verbindt met de tuin. Zodra de gevel wordt geopend, wordt de tuin een verlengstuk van de woonkamer. Om dit te benadrukken zijn dezelfde tegels zowel binnen als buiten gebruikt.

Het consequent toegepaste materiaalpalet zorgt voor rust en zekerheid in huis en zorgt voor de krachtige uitstraling naar buiten. Met zowel de stad als de natuur van Waterland om de hoek is deze villa een zeer aantrekkelijke woning voor de eigenaren. Omdat studio RIANKNOP niet alleen interieurs of exterieurs ontwerpt, betekent een voltooid project van de studio dat het project vanuit alle hoeken wordt beoordeeld.

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

Past het project in de omgeving? Sluit de binnenkant aan bij de uitspraken van de buitenkant? En sluit de buitenkant aan bij de verklaringen die aan de binnenkant worden toegepast? Worden individuele ruimtes geoptimaliseerd als het gaat om daglicht, uitzicht, ruimte in de kamers en specifieke behoeften?

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

In dit project zijn we er op een uitstekende manier in geslaagd om de wensen en behoeften van de ontwikkelaar te implementeren en tegelijkertijd een veelbesprokt, gesprek over het architectonische stuk van de stad te creëren. Naast dat het project is gebouwd met duurzaamheid hoog in het achterhoofd, stond het verzoek om een lezing van het stadsstuk te maken bovenaan het verlanglijstje.

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

De grote glazen gevel aan de achterkant van het gebouw verwijst naar het begin van de 20e eeuw. Het huis op zich is een stukje van zijn tijd met een alledaagse uitstraling. Studio RIANKNOP zoekt altijd naar de manier om op een andere manier te ontwerpen en te bouwen met een zeer persoonlijke aanpak. In dit project zijn we absoluut geslaagd in die zoektocht!

photo_credit Phenster – Mark Kuipers.
Phenster – Mark Kuipers.

Gebruikt materiaal:

1. Gevelbekleding- SVK, - Colormat, kleur H405 Naturel

2. Vloeren- Refin - Schimmel, kleur Cinder

3. Glazen gevel- Hohmann vliesgevel constructie

4. Binnenverlichting- Modulair

5. Interieur meubelen- NikolaasSchooInterieurbouw

Share or Add Randmeersingel Amsterdam to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

The Signal House
next project

The Signal House

Private Houses
London, UK - Build completed in 2018
View Project