Redchip

Redchip

Architect
Ellivo Architects
Location
Newstead, Australia | View Map
Project Year
2014
Category
Offices
Scott Burrows

Redchip

Ellivo Architects as Architects

Redchip Lawyers are a medium sized lawfirm seeking to exude a modest and sophisticated environment for clients and staff that encompassed their values. Their desire to demonstrate integrity and openness is embedded within their new home. Navigating through the elegant foyer to the lifts in the BOQ building the tone has already been set. From the moment you step inside the front door the client area is open and has views to Newstead beyond and the newly refurbished historical Gasometer. The combination of smoky glass, polished concrete, concrete, plywood and leather provides comfort and texture in the detailing and a most warm welcome. The rawness of the space reveals everything, just as the client desired, and is juxtaposed with elaborate artwork, textured upholstery and acoustic panels. The layers of finishes to all spaces form practical writing surfaces, visual privacy or acoustic treatment, the ceiling has been removed to achieve the feel that this client space is unusual, and unconsciously the feeling of the space invites people in to enjoy a space that does not feel like a reception area. Having come from a very unconnected and uninspiring fitout which became less relevant over time, it was very important to us and the client that this opportunity was fully thought through so that this can be enjoyed throughout their ten year term and possibly beyond. It was important that our design was not limiting. As a result we agreed that the offices were to be transparent, and away from the glazing to allow everyone to enjoy the light and views. This also abolished hierarchy and allows change and growth to be far more fluid. Additionally there are relaxed break out spaces for staff to encourage collaboration outside of offices, and the offices are deliberately small so to encourage people to move and use more public areas. Culturally and socially the break out spaces, shared café and client area have delighted the directors that inspired the space. On the first day there was unscripted gathering around antipasto platters, chatter and drinks around the bar that had not ever happened before for the staff. The space is also visually connected to the adjacent Gasometer and Gasworks precinct which leaves staff spoilt for choice for dining, gym and shopping. The arrangement of spaces allows for interaction and privacy when appropriate and allows choice in how the spaces are used giving them longevity and flexibility. The cohesive brief and design process was a result of being engaged in the tenant advocate process of finding a space that suited the client. Given that the building was still in its warranty period the project manager opted to bring in a construction manager to deliver the fitout and manage the costs. With the incentive provided and the ability to manage costs with them enabled us to constantly review selections with the client to ensure we had utilised funds to best suit their needs for now and in the future.


SUSTAINABILITY Sustainability was front of mind wile determining the best space and while designing. On analysis of the previous space with the client and staff we could see the errors of the fitout and ensured the planning of the new space did not make the same mistakes. Sustainability in an office space is not only through the selections, BMS and services but of culture and social responsibility to ensure that the fitout lasts for the term of the lease with minimum impact through changes. Having suffered through a dated old fitout that did not last all parties were keen to deliver a quality fitout that would stand the test of time. Our client had also negotiated a ten year lease, allowing them a very generous incentive to enable them to think about their future. To achieve sustainability in fitouts, we believe forward planning is the best way. Our clients will be limited by construction materials and buildings but they have choice around the quality and ratings of the building they chose and how they fit it out. Our design allows for future growth without any change to the fitout. This was achieved by utilising the most efficient offices which do not include hierarchy, allowing teams to flex in every direction. These offices have glazing o four sides allowing views and connection to other staff from one side of the floor plate to the other and every member has views without one office being any better than the other.

Project Credits
Interior Architects
Interior Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
Wall panelBlå Station
Product Spec Sheet
Wall panel
Ginkgo by Blå Station
Featured Projects
Latest Products
News
25 best architecture firms in Madrid
27 Jun 2022 News
25 best architecture firms in Madrid

Madrid is a center of gravity for European architecture. Spain’s capital city is host to an am... More

Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media
25 Jun 2022 News
Lviv’s Radio Garage offers an experimental space for temporary exhibitions with a focus on radio, sound art, VR-art, and interactive media

In Lviv, Radio Garage is a media art centre and an experimental gallery for temporary exhibitions wi... More

Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric
25 Jun 2022 News
Urban infill project Manifesto Market Andel activates an underutilized gap in Prague’s urban fabric

Located in Prague’s Andel District, Manifesto Market Andel is an urban infill project activati... More

Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm
24 Jun 2022 News
Amsterdam’s iconic Droogbak building transformed into a 21st-century office space for a prestigious law firm

An iconic 19th-century building next to Amsterdam Central Station, Droogbak has been transformed int... More

Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials
24 Jun 2022 News
Renovated hacienda-style villa in Belgium respects its history while exploring form and materials

House VD-B by Graux & Baeyens architecten is a renovated hacienda-style villa in Evergem, Belgiu... More

Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)
22 Jun 2022 News
Landmark urban renewal project comes to the heart of Bruges with the completion of The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC)

In the heart of the historic city of Bruges, The Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is a... More

Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest
22 Jun 2022 News
Award-winning New Museum of Ethnography by NAPUR Architect opens in Budapest

Designed by NAPUR Architect, the recently opened New Museum of Ethnography in Budapest is a purpose-... More

New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea
22 Jun 2022 News
New Royal College of Art campus by Herzog & de Meuron unveiled in Battersea

The Royal College of Art unveiled its new campus in Battersea, London this past month.  With a... More