Redux house
Fernando guerra

Redux house

studio mk27 as Architects

Redux House is located in the countryside of São Paulo, Itatiba, in a gated community called Quinta da Baroneza. The open land, on a downwards slope terrain and with a west facing view, is on the edge of a large environmental preservation area of a native forest, aspects which determined the implantation as well as the residence’s architectural design approach. The house was built on the highest level possible, respecting the existing topography in order to could gain the view of the sunset and the vegetation with the least impact on the surroundings.


The project is composed of a slab floor, 4 programmatic boxes and a slab ceiling. Externally to the slab of the floor there appears a great concrete volume, pool and deck, which is projected along the decline of the site and terminates floating through a small although striking span.


The slab of the floor, at 50cm above the ground is supported by beams set back, intensifying the delicate shape in which the projected was implanted onto the land. Visually, the house seems to float. The program was divided into four programmatic blocks. The first block contains the intimate area (4 bedrooms and sauna), the second only has the master suite. On the third we have the services area (kitchen, laundry room, sitting room, bathrooms and maids rooms). Finally, in the last block we have the garage and the technical area.


The distribution of the blocks in the slab floor created interstitial spaces, configuring circulation, terraces and the large space for the living room. This latter, enveloped by a skin of glass with sliding panels open and create a dialogue between the internal and external (native forest and the west). The slab of the roof, the same size as the slab on the floor, overlaps the programmatic volumes which, because of the different heights, here it leans on the roof there it has a reduced ceiling height. The emptiness between the volumes and the slab create an inner rhythm and, simultaneously, makes it possible to have improved natural lighting in the house.


The two main volumes that include the bedrooms are completely clad in vertically slatted wooden panels which open almost entirely. In the day, the panels filter the sunlight creating a texture of light and shade and, at night, it transforms the boxes into large lanterns which light up the land.


Project Spotlight
Product Spotlight
News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House
17 May 2024 News
WOODlife’s floors and finishes add warmth and texture to Oslo House

Dutch flooring brand WOODlife was included in Archello’s list of 25 best engineered wood floor... More

Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system
16 May 2024 News
Knox Bhavan completes energy-efficient and accessible house using prefabricated timber cassette system

London-based architectural practice Knox Bhavan has completed an energy-efficient and accessible hou... More

Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components
15 May 2024 Innovations
Wangen Tower is first multi-level and climbable structure to use self-shaped timber components

Wangen Tower is the first multi-level and climbable structure to use self-shaped, structural timber... More

Lumi Shala by IBUKU is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali
15 May 2024 News
Lumi Shala by Ibuku is a sculptural bamboo-grid-shell yoga center in Bali

Lumi Shala is an artisanal wellness space at the Alchemy Yoga Centre in Bali designed by local archi... More

Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda
14 May 2024 News
Makoto Yamaguchi Design completes Tokyo gaming HQ with contemporary appearance of traditional Japanese pagoda

Tokyo-based Makoto Yamaguchi Design has completed the new headquarters of a Japanese gaming company... More

25 best aluminum window manufacturers
13 May 2024 Specification
25 best aluminum window manufacturers

Aluminum windows and window systems are lightweight, corrosion-resistant, and structurally strong. S... More

Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona
10 May 2024 Detail
Detail: Red facade and triangular plot create distinctive apartment building in Barcelona

Barcelona-based architectural studios MIAS Architects and Coll-Leclerc have completed the developmen... More

Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building
8 May 2024 News
Snøhetta completes Norway’s first naturally climatized mixed-use building

Global transdisciplinary architecture and design practice Snøhetta has completed Norway&rsquo... More