Remodelling Of The Can Saurina Building
Simón García

Remodelling Of The Can Saurina Building In Montornés Del Vallés

CPVA (Codina Prat Valls I Arquitectes Associates) as Architects

The building of "Can Saurina" is located in calle Mayor nº 2, in the center of town, in a square that is on the corner between Calle Mayor and Avenida Onze de Septiembre. It is a building formed by three different phases of ground floor and floor dating from 1922, in which, over the years, two different extensions have been made. Of the first extension is unknown in the year of construction, while the second extension was built in 1986.  The project integrates the three phases in a single block improving its accessibility and adjusting to current regulations and improving the interior distribution to create an exhibition hall, a meeting room, offices for cultural entities and a bar area.

photo_credit Simón García
Simón García
photo_credit Simón García
Simón García

The new program is organized following the existing construction model but creating a new access and a core of stairs to the outside and an elevator inside to make the routes accessible.  On the ground floor, the existing internal staircase and communication with the adjoining room are eliminated. On one side of the corridor is the elevator the block of adapted services, while on the other side of the corridor are distributed 3 offices for cultural associations of the municipality.

photo_credit Simón García
Simón García
photo_credit Simón García
Simón García

At the end of the corridor, access to the bar and the adjoining room is enabled. From the main access, an accessible ramp leads to the exhibition hall. This access can also be done by the elevator which works with 4 double boarding stops. A suitable place is also sought to locate the Terminus Augustalis, an identifying monolith of the Roman Via Augusta.

photo_credit Simón García
Simón García
photo_credit Simón García
Simón García

On the first floor we find an assembly hall and the ground floor of the functional radio program. Communication between the different floors and levels can be done both by stairs and by elevator.  On the lower deck a new floor is enabled that functions as a radio loft.

 

Material Used:
1. Facade cladding: prefabricados de hormigón, Arumí 
Hormigón polímero, Ulma 
2. Roofing: Cubierta de madera, Cobertes RESER SL, Thermochip
3. Accustic: Acústica integral 

This story is available in multiple languages
Product Spec Sheet

ElementBrand
Hormigón polímeroULMA Architectural Solutions
AccusticAcústica Integral
Prefabricados de hormigónArumí
RoofingThermochip
Product Spec Sheet
Hormigón polímero
Accustic
Prefabricados de hormigón
by Arumí
Roofing
Zoku Vienna
next project

Zoku Vienna

Hotels
Perspektivstraße 6, 1020 Wien, Austria - Build completed in 2021
View Project