Residence in Crete

Residence in Crete

Architect
3+ architecture
Location
Heraklion Crete, Greece
Project Year
2015
Category
Private Houses
Panagiotis Voumvakis

Residence in Crete

3+ architecture as Architects

The residence is situated below the mountain ridge borders, on a site with limited views to the sea in the northwest, and with neighboring buildings blocking the south and part of the north. The initial intention was to create a building volume facing towards the sole visual connection to the sea, with a constant dialogue between the external element and the residence. The external sides of the L-shaped residence are austere and closed in order to protect privacy within, while the internal corner contains the everyday living. The volumetric voids, in combination with the element of transparency, attempt to alleviate the distinction between exterior and interior in order for the landscape to become part of the living area. Shading surfaces are used as filters that control sun flow in the living zone, creating a constant alteration between light and shadow on the elevations and indoors. The water feature in the internal court, created by the building shape, is inserted between the ground and views, seemingly uniting with the sea. The building comprises of two volumes which synthesize an L shape typology. The former and longest is placed almost parallel to the north-south axis and contains living areas, in contact with the court and the swimming pool which follows the same axis, while the bedrooms face towards the south and the auxiliary spaces to the north. Large openings allow natural light to penetrate the interior, adding thermal efficiency during the winter period; canopies and porticos offer protection from western light during the summer. At the north side, a small coppice will formulate in time, in order to impede cold air and help with the cooling of the residence during summertime. At the joint of the two volumes, an open atrium is created as a point of reference, achieving better lighting and ventilation of the adjoining living areas, as well as the sense that nature intervenes in the interior, since from every corner the occupier may focus on the views. The design aimed for a spatial organization of the building through close contact with nature, as well as the use of the local climate. The implementation of bioclimatic elements such as the atrium, the shading, the use of thermal insulation, the geothermal energy and other building elements, as well as the orientation, add to the reduction of the residence’s energy load. The synthesis is characterized by austere lines and geometric clarity. The color white predominates and in combination with contemporary materials, it highlights formal structures and the simplicity of the design.


Design - Interior Design by : Anna Garefalaki/ 3+ architecture Structural Engineering :George Sirigonakis photos : Panagiotis Voumvakis Location: Heraklion, Crete, Greece Total built area: 229 m2 Year of completion: 2015

Share or Add Residence in Crete to your Collections
Project Credits
The Garage Gem
next project

The Garage Gem

Private Houses
Toronto, ON, Canada - Build completed in 2019
View Project