Résidence Roy-Lawrence

Résidence Roy-Lawrence

Architect
Chevalier Morales
Location
Sutton, Canada | View Map
Project Year
2014
Category
Residential Landscape
Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence

Chevalier Morales as Architects

Located outside the village of Sutton, in Quebec’s eastern townships, the Roy-Lawrence Residence is set in a vast estate very much impregnated with the legacy of a Swiss immigrant family that came to Canada in the 1930’s. To this date, the surroundings of the residence are still defined by bucolic landscapes, iconic Swiss chalets and other buildings of similar nature that were erected along the years, always with a consistent touch of nostalgia.

 

Naturally, the icon of the Swiss chalet, - somehow representing a lost ideal of country living - became the starting point for the conceptual development of the residence.  Its traditional tripartite composition consisting of a robust stone base, a solid-wood frame and of a strong protective roof was studied and analyzed in details. Aiming to reinterpret in a contemporary manner these traditional elements, the final version of residence could be read as a composition of three distinct formal elements stacked on top of each other: a solid concrete base anchored to the rocky ground, a post and beam frame allowing total fenestration on the panorama, and a large protective roof which projects itself into an important cantilever over the garage entrance.

 

The layout of the interiors were conceived following very simple geographical orientation principles and relied mainly on natural lighting control, dominant wind management and on panoramic views of the scenery on the south west side. On the north east side, a long wooden wall follows the path leading the visitor to the main entrance which has been recessed towards the middle of the residence, thus creating a compression effect at the entry point. This longitudinal access participates to the discovery and entry processes, orchestrated with the intent of slowly revealing the exceptional qualities of the site. Like a bite taken in the layout, the totally glazed interior courtyard allows transversal transparency and is giving to the owners the opportunity to fully experience a privileged contact with the mountain. This connection between built space and exterior space contributes to enhance the spatial quality of the main living area by integrating within the house a fragment of the mountain.

 

The design aimed to bring the qualities of the eastern township’s natural and built landscape into the architecture of the house in order to create an appropriate and responsible insertion of the project in its actual context. The residence is low and outspread, its shapes, colors and its materiality are directly inspired by the site. From the beginning, the objectives were to create a residence that seems to emerge from the ground and that was built with materials found on site. Ultimately, the volumetric and material integration of the residence relies on visual integration and trying to preserve the quality of the surrounding landscapes.  

Featured Projects
Latest Products
News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas
6 Jul 2022 News
The Pitch by Mark Odom Studio repurposes shipping containers to form a vibrant new hub for Austin, Texas

Located in Austin, Texas, The Pitch is a new hospitality and entertainment complex made from shippin... More

Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture
6 Jul 2022 News
Chalet D by monovolume architecture + design brings new life to alpine architecture

Located in the Austrian Alps, Chalet D is a family holiday home that includes a spa area. Modern and... More

The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands
4 Jul 2022 News
The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio responds to key land-use challenges in the Netherlands

Designed for the Floriade 2022 Expo, The Natural Pavilion by DP6 architectuurstudio is a nearly 100%... More

Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework
4 Jul 2022 News
Sonoma home by Mork-Ulnes Architects is defined by a strong concrete structural framework

Overlooking the vineyards of California’s Sonoma landscape, the Frame House by Mork-Ulnes Arch... More

Top 10 Trending Tiles
4 Jul 2022 News
Top 10 Trending Tiles

From bathroom walls to flooring for living spaces, tiling provides a durable, easy-to-maintain finis... More

BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods
3 Jul 2022 News
BIG unveils a playful, wooden, colourful factory for Vestre in the middle of the Norwegian woods

In Manor, Norway, The Plus is a new furniture factory by BIG for furniture manufacturer Vestre. Inco... More

RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood
3 Jul 2022 News
RH+architecture develop an intriguing urban infill strategy for a Paris neighbourhood

In the 11th district of Paris, the architecture of the neighbourhood has a spontaneous feel characte... More

Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands
29 Jun 2022 News
Poppodium Nieuwe Nor offers a new landmark and hub for new music in the Netherlands

  In the city center Of Heerlen, Poppodium Nieuwe Nor by diederendirrix is a unique new landma... More