Residential Building in Málaga

Residential Building in Málaga

Architect
Muñoz Miranda Architects
Location
C/ Pacífico nº11, 29004 Málaga, Spain | View Map
Project Year
2018
Category
Housing
Javier Callejas Sevilla

Residential Building in Málaga

Muñoz Miranda Architects as Architects

This is a project that appears on the seashore, near a preexistence of a protected smokestack from the beginning of the 20th century, that informs us of the industrial activity in that area, at that time the industrial outskirts of Malaga. Pairs of identical buildings were built, as if they were twins, on the seafront, like an extension of Malaga center, and converted it into a new promenade for the city, close to where the economic crisis had left the last two land plots unbuilt near the industrial vestige. 


Now, after more than a decade, this place is completed with two “stepbrothers” projects; by the same mother (the city plots) but different fathers (the architects of each project). The project aims to make it easier to understand the place linked to the smokestack of the twentieth century. In fact, it proposes a materiality that dialogues with it, but using bricks with a different technique, assuming a new contemporaneity and forming an abstract and massive facade in glassfibre reinforced concrete (GRC).


Then, the building reaches a scale of greater order that enhances the whole compared to the apartment individuality; This last shows itself with the living and terrace spaces that open on the facades facing the sea, where the changing of typology units is added to the whole obtaining an abstract set as if the building had been born as a sculpted clay block. The material massiveness (context-construction) and the vacuum produced by human life (program) are organized as stacked elements as if they were containers made of corrugated metal sheets just like those of the Malaga's port, where each type of housing is exteriorly manifested by a grooved texture vertical or horizontal.


 The indoor common space of the two courtyards is covered with a white corrugated sheet forming the access corridors to the apartments, protecting the courtyards with a glass skylight to create a space like the neighboring courtyards. Inside the apartments, the typological variability does not alter its basic conception founded on forming a circular functional space between the living room, the terrace and the kitchen, giving the option to incorporate the latter into the living room as in an American kitchen.


The transition point between the underground built  and the topside one is represented by the entrance, in which the materiality of the facade gets inside through the walls: The roof, covered by white slats, anticipates what will happen in the patio and the black granite floor introduces us into the garage dark spaces characterized by concrete, where the walls of the driveway are covered with a corrugated metal sheets as if it were the mold of the GRC of the same color,  placing emphasis of this transition between the ramp and parking entrance from the street.


Material Used:

1. SGG Climalit Plus Stadip / Vidrios

2. PREINCO / Paneles GRC

3. STRUGAL / Carpintería De Aluminio

4. SALONI / Pavimentos De Gres

5. PALRUF De PALRAM / Revestimiento Patios

6. IBERPLACO / Particiones Yeso Laminado

This story is available in multiple languages
Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
Paneles GRCPREINCO
SGG Climalit Plus StadipSaint-Gobain Glass HQ
Pavimentos De GresSALONI
Carpintería De AluminioStrugal
Product Spec Sheet
Paneles GRC
by PREINCO
SGG Climalit Plus Stadip
Pavimentos De Gres
by SALONI
Carpintería De Aluminio
by Strugal
Guildford Lodge
next project

Guildford Lodge

Private Houses
Surrey, United Kingdom - Build completed in 2017
View Project