Restaurant 0

Restaurant 0

Architect
studio Kuidas.works
Location
Viljandi, Estonia | View Map
Project Year
2021
Category
Restaurants
Tõnu Tunnel

Restaurant 0

studio Kuidas.works as Architects

What was the brief?

Last summer, the slow-tech spatial design studio kuidas.works* (kuidas? – how? in Estonian) was invited to participate in an Estonian TV series Restaurant 0 that aimed to complete a rather challenging task – to build a restaurant in 7 days at zero cost, using smart recycling.

photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel
photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel

The restaurant was designed and built into the ruins of a 19th-century sausage shop in the Old Town of Viljandi, a small town in South Estonia. Last week, the project was announced as the Estonian Interior Architects Union Annual Award laureate 2021 at the annual Estonian Architectural Awards gala.

photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel
photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel

What were the key challenges?

Suppose a design studio is generously handed the opportunity to explore the full range of design possibilities of creating a restaurant experience from scratch with zero budget and without leaving a remarkable footprint. In that case, naturally, the question "how?" arises.

photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel
photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel

By recycling the waste, we can reduce the footprint of fast consumption. However, even when materials are reused, the result can still end up in landfills or incineration. The recycling process itself can also turn out quite costly or unresourceful. Elaborating that point of view, the design team decided to extend the zero-expense paradigm in the TV show by proposing a conceptual centrepiece for the restaurant – a 15-ton rammed-earth table.

photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel
photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel

What materials did you choose and why?

The table was an exploration into the simplest, ancient methods - created using the rammed earth technique, using only hand tools and natural materials. Tons and tons of clay were first dried in the sun, then sieved through an old spring mattress frame, carried bucket by bucket into the framework, and finally rammed into a standing height dining table.

photo_credit Tõnu Tunnel
Tõnu Tunnel

The earth was mainly of local origin and sourced from a nearby clay quarry. Typical of the Devon era, Southern Estonian earth fluctuates in yellow and ochre undertones. The darker red clay was also from the region: Lithuania. Other main materials used in the project were sand - to level the floor - and lime paint to neutralise the walls covered in graffiti.

Team:

Maria Helena Luiga
Andrea Tamm
Henri Papson
Hannes Praks

Co-workers:
Malvo Tominga
Kaisa Sööt
Ann-Katriin Kelder
Kaarel Kuusk

UKU – Pure earth

Caption
Caption
Caption

Material Used:

Flooring: Sand

Interior furniture: Rammed earth

Walls: White limepaint

 

Project Credits
Interior Architects
Photographers
UKU
Consultants
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment
29 Sep 2022 News
Creative offices by Sid Lee Architecture envisioned as an extension of Montreal’s dynamic urban environment

Part of a revitalization of downtown Montreal and the iconic Place Ville Marie and its esplanade, Si... More

The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future
28 Sep 2022 News
The Cocoa Project Café by T3 Architects embraces the past to create a sustainable future

T3 Architects undertook the restoration of a 1950s modernist villa in Saigon to reconnect people wit... More

M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials
28 Sep 2022 News
M Royce Architecture wraps the Oxford Triangle house in spatial alchemy of industrial materials

A distinct sight amongst the post-war stucco and typical mid-century ranch-style houses of Venice Be... More

De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature
28 Sep 2022 News
De Villa by Rj Architects blurs boundaries and finds solitude in nature

Located in Qom city, De Villa, designed by Rj Architects, seeks refuge in nature and establishes a c... More

Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design
28 Sep 2022 News
Reinvented Milka Guesthouse combines Slovenian alpine tradition with contemporary design

Combining Slovenian alpine tradition with contemporary design, the restoration of Milka guesthouse b... More

The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture
28 Sep 2022 News
The Boiler Room by a/LTA architectes – urbanistes abstractly reflect details of the site's historic Breton architecture

Part of a site with a solid historic architectural heritage, this new boiler room in Saint-Pern impr... More

Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More