Restore Catharijnesingel-South

Restore Catharijnesingel-South

Location
Utrecht, The Netherlands | View Map
Project Year
2020
Category
Parks/Gardens
OKRA

Restore Catharijnesingel-South

OKRA as Landscape Architects

Restoration of the canal structure
The inner city of Utrecht has been surrounded by water and greenery again since September 2020. The restoration of the canal structure around the old city centre of Utrecht is an important part of the Master Plan Station Area. To this end, the original, historic water structure has been restored by re-digging the canal where it was dammed up in the past.

photo_credit OKRA
OKRA
photo_credit OKRA
OKRA

Soft and sloping city park
The project area has a green and sloping character in which ecology, (water) recreation and traffic have been carefully integrated. Thanks to the nature-friendly foreshores, there is more space for flora and fauna, and a lot of greenery has been brought back into the city. In the style of the Dutch landscape architect Zocher, the water line is a cultivated line in which the reflection of the park is visible. The same design components as elsewhere along the canal are applied here. These include rhododendrons, short-mowed meadows, roughly mowed meadows with feral flower bulbs, shrub groups and the scattered groups of trees.

photo_credit OKRA
OKRA
photo_credit OKRA
OKRA

Cruising around the historic city centre
On the east side, the berths for pleasure craft are removed to enhance the park atmosphere. The jetty’s been made suitable for mooring canoes (lower entry and exit) and mooring wedding and funeral boats and is made accessible for the disabled. With the return of the water, the entire canal will once again be a place where people can have a pleasant stay. You can cruise around the city centre and see the old remains of Vredenburg Castle under the Hoog Catharijne shopping centre. 

photo_credit OKRA
OKRA
Project Credits
Landscape Architects
Product Spec Sheet

JAIMA HOUSE
next project

JAIMA HOUSE

Private Houses
Cariló, Buenos Aires Province, Argentina - Build completed in 2020
View Project