Room in a Productive Garden

Room in a Productive Garden

Architect
Invisible Studio Architects
Location
Somerset, UK
Category
Wellness Centres
James Stephenson

Room in a Productive Garden

Invisible Studio Architects as Architects

Room in a Productive Garden is a new 150m2 gymnasium for a hotel in Somerset in the grounds of Hadspen House. Conceived in a manner as ‘no building’ – more, a window on to a mature productive garden with as few distractions from the garden as possible. The garden provides food for the hotel, and is an important part of the arrival experience into the gymnasium.

 

The window for the gym forms the entire north wall of the vegetable garden and at 15m wide & 3.3m tall is one of the largest glass panels in the world.

 

The building sits in the garden in the manner of an orangery or greenhouse, of which there are several traditional structures in the adjacent courtyards. Historically, these structures filled an entire (north) wall of a contained vegetable garden.

 

Internally, the space is lined entirely in beech, with all services including lighting and ventilation concealed between the slats. The glass window forms a bay with glass sides, top and seat that frames a clear and immersive view of the garden.

 

Externally, the gym uses stone from the site, crushed and ‘rammed’ into the facing material.

Share or Add Room in a Productive Garden to your Collections
Project Credits
Mas, Museum aan de Stroom
next project

Mas, Museum aan de Stroom

Museums
Antwerp, Belgium - Build completed in 2010
View Project