Saengthai Rubber Headquarter

Saengthai Rubber Headquarter

Architect
Atelier of Architects
Location
Samutprakarn, Thailand | View Map
Project Year
2015
Category
Offices
Salyawate P., AnakeSeenadee

Saengthai Rubber Headquarter

Atelier of Architects as Architects

Saengthai Rubber Headquarter is situated in the front of a half century factory compound on Poochaosamingprai Road, the historical industrial development area of Bangkok. The Headquarter will be the first move for their organization’s reengineering.It is the expressive gesture for their visionary business plan and also the portal gateway to district.


The requirement listed for 5 storey structure. Fully occupied as work space for main businesses and jointed companies. The given form initially started with the composition of two boxes wrapped with black concrete frame, then intersected to separately form spaces for each organization. The central area is where the vertical circulation is located. We lifted the rear box up to create the terrace for president office on the 4th floor.Then bended the front box to create the car drop off in front, and continue the form to the 5th floor to be the shrine hall.


From the center, it seems like a common concrete column structure with the flat slab concrete floor. The distribution of the load transfer to the façade. Where lattice pattern forms as a super truss made of steel section, bringing the weight all down to the ground. It is our first attempt to use the integration of structural frame, both concrete and steel. With the large reflecting pond, the structure seems to be floating.The triangle pattern from the façade has become the principle detail that applies throughout the project, from the glazed facade to further details including the lighting fixture and fence design.


While exterior is painted in black, all of the interior element is painted in white, giving the clarity and futuristic appearance to the inhabitants. The interior space is an interplay of double height work floor and over hanging meeting room that has panoramic view to the north and south, giving the visual clarity and openness to working atmosphere. The bended floor becomes seating steps for casual meeting arousing the sharing culture. The composition of two boxes, lifted and bended can also be interpreted as a metaphor to the core business as it express the major quality of the rubber, the elasticity.


Being together with the 50 years oldBanyan and Bodhi tree, they are speaking of the heritage, they have been through while look toward the future with the fresh vision of new generation.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining
27 Sep 2022 News
Naso refurbishes an exemplary modernist structure as a hub for art and sustainable dining

Located in the heart of Bosque de Chapultepec in Mexico City, Lago/Algo is a cultural hub managed an... More

Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement
27 Sep 2022 News
Perkins&Will complete innovative São Paulo residential project inspired by Oscar Niemeyer and the Brazilian modernist movement

In São Paulo, global studio Perkins&Will have completed a impressive residential project... More

ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric
26 Sep 2022 News
ACB living by Lighthouse is a dynamic Co-working space that activates the urban fabric

Set within the small island town of Iki in the Nagasaki prefecture, Japanese firm Lighthouse designe... More

Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape
26 Sep 2022 News
Forest House by Inblum Architects reflects the local spirit of the Lithuanian landscape

Reflecting the local spirit and context, this reconstructed residential house in Lithuania’s P... More

Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture
26 Sep 2022 News
Gravity vanishes and the unexpected emerges at new wellbeing extension by noa* network of architecture

Following completion of their iconic cantilevered pool project in Hubertus, Olang, in 2016, noa* net... More

10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday
24 Sep 2022 News
10 hotels with impressive sunbeds for a relaxing holiday

Pools, daybeds and lounges make up the focal point for most hotels in summer destinations. The pool... More

Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India
22 Sep 2022 News
Vibrant vistas and seamless edges define this pre-primary school in Gokak, India

Built on a triangular-shaped piece of land in an existing educational campus in Gokak, Shreyas Patil... More

Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature
22 Sep 2022 News
Along Romania’s Bistrita River, a new fish restaurant concept sits in subtle tandem with nature

Located in a context lacking strong visual elements, LOTCA by yellow office architecture is a new fi... More