Sara Restaurant

Sara Restaurant

Architect
ODAMI
Location
Toronto, ON, Canada
Project Year
2018
Category
Restaurants
Kurtis Chen

Sara Restaurant

ODAMI as Architects

Cell phones have become as ubiquitous on our tabletops as our plates and cutlery. Perched amongst our meals and utensils, they relentlessly pull towards other people and places, interrupting the delight and the ritual of sharing a meal with company.


The concept for Sara Restaurant in Toronto’s Entertainment District imagined a more intimate setting, where guests could abandon their devices and be more present in the act of dining together. For emerging design studio Odami, it was important to provide a profound sense of place on one hand and a sense of calm on the other. This was achieved with a dedicated focus on texture, materiality, and atmosphere, offering a tangibility that the material-less and place-less realm of the Web can not.


The restaurant is converted from a former Victorian townhouse from the early 1900s. The 50+ seat, 2,400 square foot restaurant was an architectural exercise in striking the right balance between preserving the building’s domestic character and maximizing its potential as a commercial space.


Several layers of paint on the exterior were removed to reveal the building’s original character, exposing the red and yellow brickwork which had been hidden for decades. To play with the proportions of the interior spaces, the structure was opened up by removing and re-framing all of the floors and ceilings. This resulted in an intimate, vaulted main floor dining space contrasted by an expansive double-height dining room on the upper floor.


For the interior and furniture design, Odami sought to evoke the sensation of being at the shoreline, suggesting a place of serenity and escape. A strict horizontal line extends across the two main dining rooms, established by oak wainscoting and banquette seating which wrap around the walls. Anchored by the mineral quality of the porcelain flooring, these highly-textured elements of wood, velvet, and leather carry a visual and physical weight that provide a sense of grounding to the space.


On the first floor, Odami applied a custom texture to the walls by hand, consisting of a medley of plaster and recycled materials acquired from a local fabricator.


Upstairs, the walls and ceilings disappear into an expanse of pure white, bringing a diaphanous quality to the room to play off of the coziness of the space below.

The tables were also specially designed for the restaurant by Odami. To signal the beginning of the meal, guests are encouraged to stow away their phones inside the table. A hidden compartment is carved out of the solid ash bases, accessed through a removable inlay in the tabletop. The curvilinear profiles allow for gentle interlocking and reconfiguration.


From the space to the furnishings, the restaurant is a blend the haptic qualities of the land and sea, exuding timelessness and earthly simplicity.

Share or Add Sara Restaurant to your Collections
Project team
Architects
London Aquatics Centre
next project

London Aquatics Centre

Swimming Pools
Olympic Delivery Authority, United Kingdom - Build completed in 2014
View Project