Sede Lineastudio Arquiteturas

Sede Lineastudio Arquiteturas

Architect
Lineastudio Arquiteturas
Location
Alameda Timbaúva, 347, Santa Maria, Rio Grande do Sul, Brasil
Project Year
2016
Category
Offices
Cristiano Bauce

Sede Lineastudio Arquiteturas

Lineastudio Arquiteturas as Architects

Framed by the green of the Cerrito hill, the concept headquarters of Lineastudio Arquiteturas, in the city of Santa Maria/RS, was design respecting the original terrain topography and the nature of the environment, resulting in a minimalist building on pilotis, in the natural landscape. 

 

With the influence of modernist architecture, and seeking the authenticity of materials, was chosen for the use of the apparent concrete, polished and washed, certified timber and, in interior design, naval compensation. 

 

The building plan was developed from an axis of circulation that integrates the spaces. The program comprises two waiting rooms, meeting rooms, creation and production room, art gallery, gourmet space and toilet. 

 

The path that connects the waiting room to the meeting room passes along the main axis, reveling gardens and the creation room, culminating in a belvedere that has the native forest as focal point. The purpose of the course is to bring the customer closer to the team and the process behind each project. 

 

The internal gardens reinforce the use of the building sector and surprise the user, bringing the green into the interior through large glass planes. The continuity of the main volume forming a parallelepiped, with subtractions that conform the gardens, it is maintained by the apparent concrete shell and the yellow frame that delimits the frames. 

 

In the creation room, highlight for the slatted in navel compensation that subtly separates the work area. Functionally, the benches are organized according to the areas of operation, integrating architects and collaborators, creating a collaborative work environment, where the exchange of ideas between the teams are dynamic and positive. 

 

The large openings guarantee transparency and total visual permeability between the internal and external areas, taking advantage of the natural lighting and the privileged landscape. To guarantee thermal and visual comfort as well as optimize the use of natural resources, the arrangement of the openings provides cross ventilation in the working environment and control of sunlight and light intensity is done through the use of motorized brises soleils and blinds with sun screen. 

 

Underground, the garage - between the pilotis that support the main volume - and the gourmet space were designed for use by the employees and for small receptions. In the staircase, the metallic guardrails in yellow finish refers to the industrial language, present in interior design details. The use of color refers to the brand of Lineastudio and appears relaxed in contrast to the sobriety of concrete. 

 

In the landscape, preservation of existing vegetation and new interventions value the environment and topography, invading the perimeter of the building and integrating it into the landscape. In the area of parking and circulation of vehicles was used grass floor, to obtain a sturdy floor without giving up the subtlety, permeability and green. 

 

Imposing, two araucarias stand out on the side of the building, whose presence was decisive in the implementation of the architectural project and enrich the landscape and built space. 

 

Material Used :

1. Ampla Móveis & Decor - Loose furniture

2. Andrea Feine - Blinds

3. Attuale - Coatings

4. Ilumine - Lamps

5. Móveis Kieling - Custom woodwork and Internal frames

6. Móveis Watchmann - Custom woodwork

7. MP Metalúrgica - Aluminum frames

8. Revestic - Polished and washed concrete

9. Screeny Design - Brises

10. Tradesign - Chairs

11. Vidraçaria Visual - Glasses and mirrors

Project team
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Andrea FeineBlinds
Ilumine LightLamps
Screeny DesignBrises
IT University
next project

IT University

Universities
Copenhagen, Denmark - Build completed in 2004
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter