Serralves’ Pavilion

Serralves’ Pavilion

Architect
fala atelier
Location
Porto, Portugal | View Map
Project Year
2017
Category
Pavilions
Ricardo Loureiro

Serralves’ Pavilion

fala atelier as Architects

On the occasion of the 32nd São Paulo Biennial, a temporary art gallery was to be installed in a slopped garden at the Serralves’ Foundation. The brief was vague and open to speculation.


A folly, as the word itself suggests, is an extravagant, frivolous or unreal building, thought more for an artistic expression than for functional reasons. The pavilion is, indeed, all of that. Through a polyphonic repertoire, it aims at being both a temple, a temporary construction and a toy, neo-classical and post-modern.


A rational structure encloses a cubic volume. The understandable metric of the wood elements finds a mismatch in the proportions of the openings and in the apparently arbitrary colours. A plinth erases the relationship with the sloping terrain, claiming for autonomy. Two round black marble elements mark the entrances while a red beam crosses the inner space. Inside, five lounger chairs provide an uncertain sense of domesticity to the otherwise monumental construction.


The folly is a playful combination of pragmatic seriousness and frivolous irony. A composition where each element has its own value, complementing and contradicting each other.


Priscila Fernandes’ film about contemplation and leisure found a dialogue with both the park and the light-heartedness of the architecture. Perhaps, the folly was to architectural languages what Priscila’s film is to leisure: a joyful and reflective pastiche… 

Share or Add Serralves’ Pavilion to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Floating Walls Residence
next project

Floating Walls Residence

Private Houses
Bangalore, Karnataka, India - Build completed in 2019
View Project