SF Historic Renovation

SF Historic Renovation

Architect
Walker Warner Architects
Location
San Francisco, CA, USA | View Map
Project Year
2019
Category
Private Houses
Matthew Millman

SF Historic Renovation

Walker Warner Architects as Architects

Originally built in the 1920s, the renovation of this historic Italian Renaissance style home was a delicate balance between preserving its historical character while leaning forward to respond to a more contemporary way of living. To bring the building up to earthquake code, the home had to be taken down to the studs and the foundation reinforced with steel. With San Francisco having strict historic preservation regulations, it was essential to preserve the look and feel of the public facades of the building. Decorative wooden cornices and columns were replaced with custom fiberglass reproductions, recreating the original architectural details. With the addition, we were able to introduce a modern two-story geometric volume that floods the new spaces with natural light and connects to the vibrant garden with the century old Copper Beach tree as a front and center focal point.

photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman
photo_credit Matthew Millman
Matthew Millman

Architecture: Walker Warner Architects
Interiors: Redmond Aldrich Design
Landscape: Scott Lewis Landscape Architecture
Builder: Matarozzi Pelsinger Builders
Photography: Matthew Millman 

Walker Warner Design Team:
Brooks Walker (Principal) 
Brian Lang Senior (Project Manager)
Matthew Marsten, Hana Bittner (Architectural Staff)

Share or Add SF Historic Renovation to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

Hockey Changing Rooms - JOCKEY CLUB DE ROSARIO
next project

Hockey Changing Rooms - JOCKEY CLUB DE ROSARIO

Sports Centres
Fisherton, Rosario, Santa Fe, Argentina - Build completed in 2021
View Project