Shelter from the Storm

Shelter from the Storm

Architect
Holland Harvey Architects
Location
London, UK
Category
Care Homes
© Nicholas Worley

Design For Rehabilitation

Holland Harvey Architects as Architects

Shelter from the Stormis a London based homeless shelter that provides 42 beds, freshly cooked food and holistic supportto its guests to help them reintegrate back into society.

 

Shelter From The Storm (SFTS) approached us with a challenging site, a disused supermarket to be transformed into a permanent home for the charity. The brief was to re-provide the shelter’s current facilities that would open during the daytime as a new community café to serve local residents.

 

At the heart of this project are the people; in order to develop the design, it was fundamental to understand the mindset of a guest entering the shelter for the very first time. Sensitivity, domesticity and warmth became driving principles.

 

Whilst the café has a large and open frontage, the shelter entrance is intended to be private and familiar, identifiable by a homely red front door. Upon arrival, guests are greeted with an entrance space that is domestic in scale with a smaller private room directly adjacent if needing to compose themselves before entering the shelter.As youmove through the shelter, the scale of each space slowly increases, aiding a smoothtransition to the open kitchen and dining area.

 

Throughout the project, each detail  wascarefully considered  ensuring robustness as well as dignity and a sense of ownership for the guests.

 

Bedrooms and bathrooms are based upon typical domestic typologies. For example, sinks and mirrors are separate providing guests with something of their own within a communal space.

 

An essential part of our undertaking was to understand and  respond topreconceived ideas around homelessness and the homeless.Our approach to this was to embed the idea of transparency into the  scheme. This was achieved through the insertion of new windows and internal openings that allow views in, out and through the space. Similarly, the dual use of the shelter as a community café aims to open up the shelter to the wider community. By inviting the general public into the shelter, they are simultaneously invited into the debate about how to demystify homelessness.

Project team
Burnham Pavilion
next project

Burnham Pavilion

Townscapes
Chicago, United States - Build completed in 2009
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter