Sidónio Pais II Apartment

Sidónio Pais II Apartment

Architect
João Tiago Aguiar, arquitectos
Location
Lisbon, Portugal
Project Year
2019
Category
Apartments
FG+SG
Product Spec Sheet

ElementBrand
Door comunication, switches and systemsJung
PaintsCIN
lightingClimar S.A.
Metal worksFrancometal
Sanitary equipment & tapsPADIMAT
window framesSosoares

Product Spec Sheet
Door comunication, switches and systems
by Jung
Paints
by CIN
lighting
Metal works
Sanitary equipment & taps
by PADIMAT
window frames

Apartamento Sidónio Pais / Sidónio Pais II Apartment

João Tiago Aguiar, arquitectos as Architects

The apartment is located closely to Parque Eduardo VII, a green area in Lisbon’s centre. Before being intervened, the apartment had been an office and its original features had already been distorted.

 

The proposal consisted in organizing the social area in two axes, both supported in the existing circulation structure: on one side, the meals and kitchen area, in the same alignment, and on the other side, a main corridor connecting the rooms and lounges.

 

It had been proposed two lounge areas, a living-room and a TV room, on the rear elevation, and a main room with large dimensions, on the frontal elevation. This main room was created through the merging of many divisions.

 

The TV room has a shelf which includes many functions, from the heat recovery unit to multimedia equipment, shelves and some close and open closets.

 

The kitchen wing was complemented by a laundry and a room service with sanitary facilities covered with hydraulic mosaic, in the kitchen floor continuity. These concept of continuity and interconnection of spaces was developed with the closets extension, from the hall to the kitchen, bringing out the space depth.

 

To the very extreme of the main corridor, small lamps were placed, with zenithal lightening, in a way as to create a battery of these truncated pyramids, carved into the false ceiling. The lights set the pace all along the apartment.

 

In order to conciliate the apartment’s original architecture and the new intervention, it had been adopted a distinctive aesthetic language concerning the areas with greater intervention.

 

While the original herringbone wooden floor was all recovered, as the cove, skirtings and original doors also, the new doors were placed at the walls face, disguised, handle-less.

 

The same minimalistic language was adopted in profoundly changed areas, like the kitchens, bathrooms and closets, in a way to be always harmonical with the existing elements and in order to emphasize them.

This story is available in multiple languages
Share or Add Sidónio Pais II Apartment to your Collections
Project Credits
Former Diamond Exchange, Capital C
next project

Former Diamond Exchange, Capital C

Offices
Amsterdam, Netherlands - Build completed in 2019
View Project