Sikka’s Residence

Sikka’s Residence

Location
Chandkheda, Ahmedabad, Gujarat, India | View Map
Project Year
2019
Category
Apartments
PHX India

Sikka’s Residence

Adhwa- architecture.interiors as Interior designers

About ADHWA

ADHWA architecture .interiors established in the year 2013, owned by Ankita Jain and Dhwanil Patel. The firm provides interior design consultation for all segments including Residential, commercial, Retail & hospitality. 


We believe that unlike the solitary pursuits of painting or poetry, design is, by its very nature, a collaborative process. We encourage and welcome input from our clients. Together we formulate a common vision and come to understand the deeper intentions of the project. This inclusive approach most often yields a broader, richer, more satisfying result.

 

We do this by appropriately connecting the project to its location and bringing forward a kinesthetic experience that invites involvement. Out of the project's context and our client's particular needs and desires each project develops its own identity and character.

 

Our work celebrates the relationship and interplay of space, light, and material. It is nurturing, enriching, and accessible. 

 

Client Brief:

“SIKKA’s RESIDENCE” was an interior designing project for a residence. The client emphasized on having a design that is minimalistic and one that is not too flashy or gaudy, but at the same time, not underwhelming either. Further, the client also expected us to enhance the architectural elements designed by a Rajkot based architect. Lastly, the client envisioned the furniture to be thoughtful as well as unique. 
 
Concept of the Space

The project, rather than conventional interior designing, demanded more of space designing. Our primary task while conceptualizing the space was to identify the key areas and elements designed by the architect, that we would go on to enhance. We went on to devise an approach with which we would enhance those elements, as well as the rest of the space and blend in our own creativity before curating an overall direction, and along with it, the furniture and the materials that would go with the client’s vision to live in a space that elegant and cozy.


Design Process

The basis of the design process of this residence was to build on the architectural elements. These included a hanging staircase, exposed RCC, brick, and Kota Stone. The objective for us was to design a space that was raw, collaborative, elegant and rich with a distinct appeal of aesthetics. 

 

The house is on a variety of levels, starting with the first floor. We decided to retain the triple height in the foyer area making for an excellent communicative space.  To represent this aspect of the house, we made use of something we like to call a “deconstructed chandelier”, that are hanging lights and have a clear presence felt on each level. Moreover, the stairwell of the house was also at a triple height and was open to all the rooms. We used lines very carefully throughout the residence, in accordance with the slits that were present on the exterior. We ensured that there was seamless collaboration between the architect’s vision and our understanding of a raw and elegant appeal. To exemplify, we used linear wooden profile lights in the exposed RCC Corrugated Sheets instead of having a false ceiling, making for an elegant lighting solution, while retaining the charm of the predefined design. We were also able to assert our distinct flavour through additions like a library that was an extension to the staircase. To add a pop of colour that went well with the theme and our own taste, we decided to have patches of yellow on a variety of elements like the library, the railing of the staircase, and a courtyard, that too, was a communicative space as it was accessible from all the rooms. 

 

When it came to the rooms, while adhering to the theme, we imagined each one separately owing to the different generations that lived in each one. In the master bedroom, we went with a more contemporary look and built it around the exposed brick. For the children bedroom, we added a pop of colours with minimalistic elements to create a lively and cheerful atmosphere. Lastly, for the client’s parents, we designed a room that is an ideal blend of contemporary and Indian aesthetics 
through a seating area with handmade tiles on the ceiling, as well as on the floor, along with an elegant tapestry with a traditional print for the seating area. 

 

Towards the end, the space designed satisfactorily fulfilled the client’s demands, appropriately enhanced the architecture, and lived up to our own vision for the space.

Project Credits
Product Spec Sheet

Featured Projects
Latest Products
News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion
3 Feb 2023 News
LMN Architects complete $2 billion Seattle Convention Center expansion

LMN Architects have completed the USD 2 billion statement expansion to the Seattle Convention Center... More

Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather
3 Feb 2023 News
Custom façade by Greater Dog Architects floats like a feather

In Shaoxing, China, the new é é é | BSH headquarters is a mixed-use complex con... More

Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

25 Best Architecture Firms in Lisbon
1 Feb 2023 News
25 Best Architecture Firms in Lisbon

Sculpted volumes that play with natural light; simple white forms that respond to warm climates and... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More