Silva Jardim House
Dentro Fotografia

Silva Jardim House Renovation

Pedro Haruf Arquitetura / Design as Architects

Rua Silva Jardim is a unique address in the city of Belo Horizonte, I have always looked at this small three-block street, which goes from the Floresta church to Rua Sapucaí, with an admiring gaze. A stone street, with simple houses and country air, a few meters from the hypercenter of the city.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

One of the most beautiful graffiti panels in BH (made with the participation of my brother-in-law Lucas Torres) is on Rua Silva Jardim, and that's where Benfeitoria was born, a key place in Belo Horizonte's culture of the last decade. It was always there, intimately connected with that address.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

In 2021, Fábio, a friend and client, bought a 'modernist' house almost on Rua Sapucaí, a little house that he had already admired several times. I affectionately call it 'modernistinha', because although it is not a masterpiece of the city's modern architecture, it moves me because it is a neighborhood house, ordinary in the sense of being a popular, common, recurring architecture, but which keeps in its intention a modernist aspiration, of a Brazil of the 50s, with aesthetic and cultural relevance.

photo_credit Studio Tertúlia
Studio Tertúlia

Fábio is part of a family of creative entrepreneurs, he is the son of designer Regina Misk and entrepreneurs Eduardo and Rafael Quick. I had already worked with all of them on other projects, there were always opportunities to learn by working. It was a happy destination to have this client for a project to be carried out at the address that also spoke about me.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

The house presented some important ways for us to work, such as recovering and enhancing the living room floor, a taco designed with pieces of peroba and braúna; the railings in metalwork with geometric designs and the backyard, a luxury in the heart of Belo Horizonte.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

And years of commercial rents also offered us challenges to overcome, such as excessive compartmentalization, a very narrow corridor connecting the living room and the pantry, and the careless choice of ceramic tiles in almost every house.
With a tight budget, we opted for a floor plan with few modifications, removed the wall that divided the living room and TV space, and reduced the social bathroom in order to create a more comfortable connection between the spaces.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

In the living room, there are two tall windows of slightly different sizes, we solved this difference by means of a curtain that crosses the room from outside to outside. We made a half wall in drywall, with an inverted curtain that hides the base of the curtain creating a linear aspect in the room. This way we reduce the cost of the curtain and don't lose wall space for pictures and adornments.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

The kitchen was opened and extended towards the pantry, creating a relationship between the quick meal counter, the dining room and an open pantry that serves as a connection to the backyard porch. A secondary corridor that connected the original kitchen to the outdoor area was transformed into a closed pantry, which expands the storage and storage area.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

In addition, we decided to open the wall of the bedroom that was transformed into an office to create even more amplitude in relation to social spaces, and a large wooden shutter door allows the use of this space in an intimate and reserved way when necessary.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

In the master bedroom, we created the closet behind the headboard wall, which was executed in wainscoting and plaster panel with rounded edges, and makes the division between bedroom and closet fluid.

photo_credit Studio Tertúlia
Studio Tertúlia

We recovered the grassy area of ​​the backyard by removing the concrete cover from the floor. The porch, which is at a very high level in relation to the grass, was changed, creating a staircase/stand that serves as a space for meeting, conversations and contemplation of the garden.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

Another important point of the project was in relation to materiality. Several of the Misk Quick family's ventures are related to the rescue of techniques from the past in the light of contemporaneity. Regina, Fabio's mother, does it through beautiful pieces in loom, knitting, crochet, embroidery, among others. The brothers, through the use of affective memory as the basis of their business in the field of food and leisure. And Fabio himself, along with his brothers, in the rescue of artisanal techniques of coffee production.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

The project's motto was to rescue some important elements for the materiality of modern Brazilian architecture, such as marble, tiles, wainscoting, dark wood panels, iron locksmithing and the use of natural stones. Even so, we had the challenge of doing it sparingly and seeking the best possible cost for the execution of the project. We therefore chose to work with materials with great personality, but at a low cost, such as Candeias granite, a cheap granite, which is present in its dark green color.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

Marmorite, a recurrent feature in modernist buildings, is a quality material at a great cost. We wanted to use it with large shards and we did it with discarded Bahia beige granite. We were lucky to be able to count on demolition wood from Fabio's family farm, so it was possible to make all the woodworking with solid wood. Finally, the project there was still a special addition, being able to count on works from Fábio's family.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

We made a selection of Regina's products to compose the house in partnership with the producers Anna Lara de Amanda de Mendonça. The craftsmanship and materiality of the pieces translate the entire intention of the project. This aspect creates an atmosphere of comfort, typical of Regina's products, but also gives Fábio's house a unique sense of familiarity, of safe harbor, which is typical of a home.

photo_credit Dentro Fotografia
Dentro Fotografia

Team:
Architects: Estúdio Pedro Haruf
Photographer: Dentro Fotografia, Studio Tertúlia

Caption
Caption
Caption

Read story in Português

Project Spotlight
Product Spotlight
News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy
19 Jul 2024 News
Seattle’s Maritime Innovation Center: A catalyst for the Blue Economy

The Port of Seattle recently broke ground on the new Maritime Innovation Center at Fishermen’s... More

Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague
19 Jul 2024 News
Monumental sculptures appear to embrace and support Fragment Apartments in Prague

Prague-based creative studio QARTA Architektura has completed the development of an apartment comple... More

Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten
19 Jul 2024 News
Key recent projects by Baumschlager Eberle Architekten

Baumschlager Eberle Architekten is an international architectural firm known for its contextual inte... More

XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures
18 Jul 2024 Innovations
XISUI Design creates serene woven metal pavilion inspired by bird nest and eggshell structures

Shanghai-based XISUI Design is a multidisciplinary studio with a team of architects, installation ar... More

Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart
18 Jul 2024 News
Kinder Land Bridge and Cyvia and Melvyn Wolff Prairie: A Green Oasis in Houston’s Urban Heart

Memorial Park, an iconic urban greenspace in Houston, Texas, has long been valued for its vast trail... More

Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”
17 Jul 2024 News
Perkins&Will designs collaborative London-based head office building and “living lab”

Global architecture and design firm Perkins&Will designed the London-based European head office... More

DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris
17 Jul 2024 News
DREAM completes a community hub in spruce and pine near Paris

French architecture studio DREAM has unveiled the ESAT Lozaits-Seguin, a light-filled community buil... More

Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques
17 Jul 2024 News
Kindergarten in Villacurí, Peru, showcases use of traditional materials and building techniques

Architects Betsaida Curto Reyes of Estudio Copla and Ander Bados Sesma of Atelier Ander Bados have c... More