Silver Wave Apartment

Silver Wave Apartment

Architect
LLUM Architects
Location
Kyiv, Ukraine | View Map
Project Year
2020
Category
Apartments
Yevhenii Avramenko
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
PendantFlos
PendantLODES
ArmchairDésirée
Interior lightingAstro Lighting Limited
Enna, Enna wall
Interior lightingEden design
°on line, °knick small
Interior lightingDelta Light
Minigrid In Trimless, Stip W

Product Spec Sheet
Pendant
OK by Flos
Pendant
Interior lighting
Interior lighting
°on line, °knick small by Eden design
Interior lighting
Minigrid In Trimless, Stip W by Delta Light

Silver Wave Apartment

LLUM Architects as Architects

Labouring over the current project — a flat for a young person — the LLUM Architects studio attempted to establish if minimalism can be cosy and homely.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

The Silver Wave Apartment project is a 90-square-metre living space in the newly constructed Boulevard of Fountains residential complex in the centre of Kyiv.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

«The client’s core requirement was the usage of the highest quality materials which would at the same time be as natural as possible. Also, the design was to be discreet, without unnecessary embellishment or decorative elements for the sake of aesthetics,” explained Anton Shurhalskyi, the co-founder and chief architect of the studio.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

The original layout of the flat was standard: the separate kitchen was darkened by the unseemly glazed balcony; the hall looked like a protruded corridor with a chamfered corner; the guestroom and the bedroom were the same size. In a word, the flat felt poky and lacked space.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

The subsequent redevelopment saw the hall, the kitchen and the guestroom merge. The client was unwilling to sacrifice the loggia as the only summer area in the flat, which led to the solution of separating it with a sliding glass partition. Thus, when needed, the loggia is the balcony; otherwise, it is a continuation of the kitchen.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

The visual set revolves around natural textures. All living spaces showcase the concept of contrasting warm wood with different types of grey marble against the backdrop of light painted surfaces. Within the concept, the textures change in every single living space. To exemplify, the bedroom incorporates the dynamic American Walnut, while the guestroom accommodates the tranquil toned oak.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

The centerpiece of the interior is a vast Silver Wave marble panel.

«The structure of natural marble is being formed over millions of years and is charged with incredible vibes. Whenever we apply the stone, we know for a fact that its pattern is unique, one of its kind», says the architect.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

Finding sufficient volumes of the stone challenged the studio to the limit. The usual suppliers were only in the possession of the slabs 10-20 cm smaller than the required ones, which excluded all but the bookmatched marble pattern. However, this forced symmetry ran counter to the core idea of being ultimately natural. Luckily, searching long and hard was not in vain, and overseas warehouses revealed a slab a mere 5 cm shorter than the projected size. Needless to say, the designers were on cloud nine, even if it meant redoing a part of the ready partition to incorporate the stone.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

Overall, the project encompasses multiple tailor-made solutions, intricate and complicated connections of various surfaces to achieve simplicity and conciseness. The built-in wardrobes, invisible to the untrained eye, grant plentiful storage spaces. The project incorporates the smart house system Control4, the audio-system and the channel conditioning system.

photo_credit Yevhenii Avramenko
Yevhenii Avramenko

Ultimately, the interior merges cutting-edge technology and high functionality, while clear geometrical shapes enhance the impressions conjured by natural materials, thus creating the ideal blend of urban comfort and cosiness.

Silver Wave Apartment

Read story in EspañolItalianoDeutschFrançais and Português

Featured Projects
Latest Products
News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel
27 Jan 2023 News
HHF transforms a neglected urban courtyard into a lush apartment complex in Basel

In the heart of one of the urban blocks of Basel, lined with residential buildings around its perime... More

Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister
26 Jan 2023 News
Atelier Deshaus translates the topography of Jinshanling into a tranquil stone cloister

Tucked away in the valley of Jinshan Mountain in Laowa village, China, the Upper cloister designed b... More

Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain
26 Jan 2023 News
Martin Lejarraga Architecture Office contemporarily refurbishes an apartment building in Spain

Martin Lejarraga Architecture office completes a contemporary refurbishment of an old 20th-century a... More

Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape
26 Jan 2023 News
Contemporary renovation of a mountain lodge by SBSA maintains vernacular links with the surrounding landscape

In northern Italy, Mountain Lodge S. Stefano by Sandri Barbara Smaniotto Andrea Architetti (SBSA) is... More

RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple
26 Jan 2023 News
RJ Nursery in Okayama takes lessons from the neighboring traditional temple

In Okayama, Japan, the RJ Nusery by HIBONOSEKKEI takes advantage of its location next to a tradition... More

IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension
24 Jan 2023 News
IGI Library by atakarchitekti forms a new piazzetta between an existing building and a dynamic new extension

In the Czech centre of Vratislavice, the new IGI Library by atakarchitekti uses a former Roman Catho... More

Le Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building
24 Jan 2023 News
The Studium at the University of Strasbourg fosters sustainability, sociability, and sharing in a combined library and student union building

In the vein of a learning centre, Le Studium at the University of Strasbourg by Jean-Pierre Lott com... More

Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape
24 Jan 2023 News
Piuarch collaborates with Fendi Maison to create an open spatial dialogue with the Tuscan Landscape

Nestled in the Tuscan countryside, the new Fendi Factory in Bagno a Ripoli is a masterpiece of Milan... More