Skylit House
Felipe Neves
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
ChairsTON Czechia
ManufacturersVitra.
Aluminium SqueezerAlessi
JUICY SALIF
ManufacturersVelux
ManufacturersAbey
ManufacturersBosch

Product Spec Sheet
Chairs
Manufacturers
Aluminium Squeezer
JUICY SALIF by Alessi
Manufacturers
by Velux
Manufacturers
by Abey
Manufacturers
by Bosch

Skylit House

Downie North Architects as Architects

A discreet, robust and light-filled renovation of an existing 1950s bungalow for an active family of five, Skylit House is a simple and deft alteration to a mid-century suburban bungalow in the bushy lower north shore suburb of Castlecrag.


Developer driven suburban sprawl throughout Australia has generally given rise to houses that have little or no relationship to their site and are a product of market driven forces, built to sell, objects that have landed indifferently on terrain. The result is a housing stock that is insular and claustrophobic, referring only to their own internal mechanisms, ignorant of family relationships. Landscape, natural light, cross ventilation and site specific conditions are secondary, arbitrary or irrelevant.


Skylit House offers a strategy to remedy this standard housing stock by simple gestures of internal reconfiguration without requiring enormous expense or increased building fabric. By a process of removing, rather than adding, Skylit House brings natural daylight deep inside shared living spaces that open out to the surrounding landscape. Conceptually it is simply a 'coming together' space- both of people and site. The program is open and robust, offering space for families to share, enjoy a good meal and discuss the day.


Having previously lived in a large family home, our clients were apprehensive about 'downsizing'. We believed with some minimal but adept modifications all brief requirements could be accommodated within the existing building footprint. Building less, not more. The design focused on removing what was unnecessary in order to determine a natural place for each space, whilst elevating those functions and creating an awareness and connection to place.


The alteration focused on creating one large open plan space, housing kitchen, living and dining, which employs key pieces of joinery to create distinct zones and implied thresholds defining foyer, kitchen, dining and living, butler's pantry and study. New north facing skylights simultaneously illuminate and connect the interiors to its bushy context. With a three storey shopping centre and carpark to the north, this required strategic placement of skylights and openings to the north which careful curates the view and links these views to the settings within.


The material palette draws from the natural and built environment of Castlecrag: a clean palette of white, grey and spotted gum veneer references the various species of gum dotted throughout the headland, the irregular glaze of the ceramic tiles create reflections reminiscent of Middle Harbour and the reclaimed red brick edging the deck references the house and its neighbours.


The new architectural composition is highly efficient, dynamic yet serene. It has transformed the occupants’ everyday experience, yet sits lightly within the site, demonstrating the value of simplicity.


What were the key challenges?

Our clients approached us with a modest budget and a tight timeline of 6 months to design, document, receive approvals, undertake and complete construction. The site is also located within Willoughby Council's Griffin Heritage Conservation Area which added another level of complexity to the design and approvals process


What were the solutions?

With these financial and time constraints in mind, the design was quickly distilled down to its architectural imperatives: how to capture sunlight, curate views, create meaningful connection and a sense of place. The solution was predicated by the constraints but surpassed them.


Read story in DeutschPortuguêsItalianoFrançais and Español

Project Credits
Products used in this project
Products Behind Projects
Product Spotlight
News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park
1 Mar 2024 News
Emixi Architectes designs a temporary classroom pavilion in a park

Lausanne-based Emixi Architectes has completed the design and build of a temporary classroom pavilio... More

RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool
29 Feb 2024 News
RAUM completes the meticulous rehabilitation and extension of a community swimming pool

French architectural studio RAUM architectes has completed the meticulous rehabilitation and extensi... More

Archello Houses of the Month - February 2024
29 Feb 2024 News
Archello Houses of the Month - February 2024

Archello has selected its Houses of the Month for February 2024. This list showcases the 20 most out... More

Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility
29 Feb 2024 News
Appareil Architecture’s prefabricated modular cabin prioritizes eco-responsibility

Montreal-based Appareil Architecture has completed the Micro-Cabine, a small-scale cabin that was de... More

Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury
29 Feb 2024 Archello Awards
Lori Zillante, Ermis Adamantidis, Grace Coulter Sherlock and Oliver Braun join Archello Awards 2024 jury

Archello is excited to introduce four new jurors joining the panel for the Archello Awards 2024 prog... More

10 residential buildings that make a feature of exterior stairs
28 Feb 2024 Specification
10 residential buildings that make a feature of exterior stairs

A staircase or stairway is one of those architectural elements that we take for granted on a daily b... More

Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut
26 Feb 2024 News
Bernardo Bader Architekten designs a contemporary take on a traditional hut

Bregenz-based Bernardo Bader Architekten designed Haus Gapfohl as a solitary wood dwelling — a... More

Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing
26 Feb 2024 News
Stacked boxes create a zigzagging indoor-outdoor plaza in Nanhu District, Jiaxing

B.L.U.E. Architecture Studio (Beijing Laboratory for Urban Environment) has completed Seed Plaza in... More