SP House

SP House

Architect
Gonçalo Duarte Pacheco
Location
Salir do Porto, Portugal | View Map
Project Year
2018
Category
Private Houses
Gonçalo Duarte Pacheco

SP House

Gonçalo Duarte Pacheco as Architects

The House SP is located in the urban area of the small village of Salir do Porto, 2km away from the mesmerizing Bay of São Martinho do Porto. It sits on the fringe between the urban area that defines the village and the orchards to the south.


The project’s site is spread across a sloped field with a height difference of three meters. Our main intention was to keep the terrain as it is, solved by dividing the house into two levels and, consequently, into four volumes (one on the upper level and three on the lower level). Defined by the shape and position of the lower volumes, two exterior living areas incorporate the swimming pool on the south side, and a pre-existing artisan well on the north side.


This intention to keep the slope necessitated a unique entry, resolved by a bridge providing access from the street directly to the upper level. This is the main level of the house, with living room and kitchen connected to the landscape by a terrace.


On the lower level, a second living room creates an intimate relation between the interior and exterior living space enphatize by zenith lights that illuminate main stairs and the north patio. 

Share or Add SP House to your Collections
Project Credits
Infrastructure Engineer
Product Spec Sheet

Bioclimatic Community Mosque of Pamulang
next project

Bioclimatic Community Mosque of Pamulang

Mosques
Pamulang, Tanggerang Selatan, Indonesia - Build completed in 2020
View Project