SR-1 House

SPNG Architects as Architects

SR-1 house is located on a site of ​​37m2, directly facing the west sunlight, surrounded by arid land, lacking urban greenery and mostly filled with typical tube houses of Ho Chi Minh City, with little or almost no gardens, is usually completed with concrete or corrugated iron roofs.

 

The clients are people working in the field of arts, who love the natural atmosphere, trees and animals. They want to build a 4-storey house to meet the needs of life and future jobs.

 

We set the goal of the project to have 3 main values: tranquility, kind behavior with the neighborhood context and closer connection between people and nature.

 

The clients are born and live in a spacious one-story rural house, with spaces connecting from front to back, so everyone in the family has a very close relationship with each other. Based on that memory, the design opens up views from common living spaces such as living room, dining room, drawing space. On the other hand, the separation in interior space is limited by minimizing solid brick walls, favoring the use of glass walls and continuous space. As such, people can gather easily and they will feel as close and familiar as their childhood home.

 

Responding to the context of the site, one of the main solutions for the architecture of the house is the installation of a potted plant system hanging on the façade. The system not only prevents harsh sunlight in the afternoon, but also limits the view from outside to inside the house. Therefore, the interior space becomes quieter, more private and cool. This façade provides a cool stream of steam and oxygen to not only the homeowner but also to everyone around them. The canopy makes the house look as simple as a green wall, making the neighborhood look more friendly. From here, we hope this little piece of green will help connect people closer to nature.

 

The space of the house, after completed, is green and tranquility. It is an environment that helps people return to their inner selves to restore and develop a peaceful and wealthy mind. It is a must-have in a crowded tropical city, with extreme temperatures, heavy traffic and alarming air and noise pollution.

 

Material Used :
1. Dulux - Paint
2. ĐỒng Tâm - Tile, Brick
3. Panasonic - Socket, Switch
4. Phillips - Light
5. Toto - Lavabo, Toilet, Shower

Read story in PortuguêsItalianoEspañolFrançais and Deutsch

Project Credits
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightPhilips Lighting Signify
Lavabo, Toilet, ShowerTOTO
Socket, SwitchPanasonic
PaintDulux Australia
Product Spec Sheet
Lavabo, Toilet, Shower
by TOTO
Socket, Switch
Paint
Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 Trending Glazed Office Partitions
12 Aug 2022 Specification
Top 10 Trending Glazed Office Partitions

Glazed office partition systems respond to the essential needs oftoday’s workplaces. Transpare... More

Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular
11 Aug 2022 News
Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto merges a contemporary volume with Italian rural vernacular

In Italy’s Apulian countryside, Casa Aco by Giuseppe Gurrieri Architetto is a renovation and e... More

Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees
9 Aug 2022 News
Refugee Museum of Denmark (FLUGT) by BIG sheds light on the stories, challenges, emotions, and spirit of the world's refugees

Situated on the site of Denmark's largest Refugee camp from World War II, FLUGT by BIG is a museum d... More

Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy
8 Aug 2022 News
Haydon Xi’an by Salone Del Salon is an artistic tribute to Retro, Sci-fi and Fantasy

Haydon, a multi-brand cosmetics retailer recently opened its doors to a striking, new retail space i... More

Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living
8 Aug 2022 News
Rohingya Cultural Memory Centre by Rizvi Hassan is an ode to indigenous way of living

Located on a hilltop in the middle of a refugee camp area, The Rohingya Cultural Memory Centre, desi... More

CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void
8 Aug 2022 News
CoBe Architecture and Paysage design a Residential Complex with an Interplay of Solid and Void

Located near the Bordeaux Saint-Jean railway station, Tri Postal Block designed by CoBe architecture... More

Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume
5 Aug 2022 News
Habitat Groupé Bolette accommodates two separate houses within one confident brick volume

On a building plot in a small Brabant village, two families are accommodated within two separate hou... More

MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work
5 Aug 2022 News
MATISSE patisserie by NOMMA STUDIO celebrates the energy and simplicity of the famous painter’s work

Well-designed interior spaces are one of the many reasons for the ongoing popularity of patisseries.... More