Stanbridge Mill Library

Stanbridge Mill Library

Architect
Crawshaw Architects
Location
Dorset, England, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Libraries
Ingrid Rasmussen

Stanbridge Mill Library

Crawshaw Architects as Architects

The new library is set in a group of out-buildings within the curtilage of the Grade II listed Stanbridge Mill Farm in Dorset. The main house is a beautifully converted Georgian farm house with a shallow river running beneath and a well-preserved water mill. The library building was originally a cow-shed but had been used for storage of farm machinery and garden maintenance equipment for over forty years.

photo_credit Ingrid Rasmussen
Ingrid Rasmussen

Crawshaw Architects were asked to design an ambitious conversion that would transform this unlovedout-building into somewhere fabulous that would attract frequent use and bring the previously narrow, poorly-lit farm building into service as a library and office, not least to house a private collection of books, including a section of historic books on Palladian architecture. While a decisive transformation of the interior was called for, we felt that the original use of the building needed to be part of the story. The high nave and pair of aisles are in the form of a classical library, but are set out in the register of the original building using the materials and construction techniques of traditional farm carpentry and metal-work- making possible a degree of analogy between the old and the new uses.

photo_credit Ingrid Rasmussen
Ingrid Rasmussen

The structural interventions are limited to the removal of two of the original wooden trusses which have been replaced with laminated wooden portal-frames in order to stabilise the external walls and to make way for the barrel-vaulted nave. Three new conservation-style roof lights interrupt the vault to provide natural light to the book-stacks. The floor in the library has been partially dug out by hand and lowered by two feet.

photo_credit Ingrid Rasmussen
Ingrid Rasmussen

The vault, columns, shelves, tables and seating are made of the same solid oak planks and sections, deliberately selected to show knots and natural blemishes, and assembled using simple traditional socketed carpentry. The new internal doors and windows match the existing black steel-framed external windows. All the fittings are contemporary but closely related to the original iron frames and fixings.

photo_credit Ingrid Rasmussen
Ingrid Rasmussen

The re-purposing of the existing shell using a wooden structural intervention and natural insulation materials combine to make this project a highly sustainable.

photo_credit Ingrid Rasmussen
Ingrid Rasmussen
Caption
Caption
Share or Add Stanbridge Mill Library to your Collections
Project Credits
Product Spec Sheet

iA Financial Group Workshop
next project

iA Financial Group Workshop

Workshops
Montreal, QC, Canada - Build completed in 2020
View Project