T-House

T-House

Architect
Will Gamble Architects
Location
London, UK | View Map
Project Year
2021
Category
Private Houses
Building Narrative

T-House

Will Gamble Architects as Architects

T-House was designed for a young professional couple and their growing family. The brief was to create a contemporary home that was sympathetic to the existing architecture of the Victorian terraced house. The project included a ground floor rear extension, an extension over the entire length of the existing back addition, and a loft conversion with a generous roof terrace.

photo_credit Building Narrative
Building Narrative

The entire property was stripped back to the bare bones and refurbished throughout. To the rear, at ground floor, full height glazing is broken up by slender glazing bars to maximise views of the garden.

photo_credit Building Narrative
Building Narrative

Above the full height glazing is a horizontal band of black zinc, broken up by oversized vertical seams that line through with the glazing bars below to accentuate the grid like nature of the rear elevation. A large pivot door provides everyday access onto a generous rear garden.

photo_credit Building Narrative
Building Narrative

Internally a rooflight runs across the full width of the rear extension. Exposed timber joists run through the opening of the rooflight to help mitigate sunglare but also animate the pared back interiors with light and shadow - as a result the interior space is in a constant state of flux throughout the day.

photo_credit Building Narrative
Building Narrative

The existing house was in a poor state of disrepair and required a full refurbishment. The original victorian features of the house were painstakingly reintroduced and now sit alongside contemporary joinery which includes a bespoke study nook.

photo_credit Building Narrative
Building Narrative

In the loft, a frameless picture window provides panoramic views over the nearby rooftops, and a roof terrace creates an elevated external space for the summer evenings.

 

Material Used:
1. Facade cladding: Anthracite Zinc
2. Flooring: Enginered Oak, Reeve White
3. Doors: External - Aluminium framed, by Maxlight, Internal – Todd Doors
4. Windows: Aluminium framed, by Maxlight
5. Roofing: Imitation Slate
6. Interior lighting: Mr Resistor

Share or Add T-House to your Collections
Product Spec Sheet

ElementBrand
Internal – Todd DoorsMaxlight
Interior lightingMr Resistor Lighting
Product Spec Sheet
Internal – Todd Doors
Interior lighting
Mal Paso Residence
next project

Mal Paso Residence

Private Houses
Carmel, California, USA - Build completed in 2020
View Project