Taipei MRT Daan Park Station

Taipei MRT Daan Park Station

Architect
SCFC
Location
Taipei, Taiwan | View Map
Project Year
2013
Category
Subway Stations
Department of Rapid Transit Systems of Taipei City

Taipei MRT Daan Park Station

SCFC as Architects

It has been 20 years since the Metro system first established in Taiwan’s capital city, Taipei. As an underground system, the entrance to the station normally appears like a matchbox on the streetlike cities worldwide, without any opportunity to interact with its environment. When the extension plan revealed, an ambitious new line, which needles the city’s hot attractions carried out by the city’s public transport bureau. A proposed station site in the city’s biggest green space, the Daan Forest Park, creates a great opportunity to introduce a new idea for Metro station design.


The schemeproposed by the design team during the competition was totally out of the juries’ imagination. Unlike the matchbox design, it is literally a station in the park, which breaks the boundary between station and Daan ForestPark.But enormous debatesacross departments within the city governmentcomes after. In the long run,theconclusion was made by the mayor so the radical idea was able to live up. The proposal aims to transform the metro station from a passive transport service into a vibrant city hub, which connects people, environment and at the same time stimulates porosity. The tactic of embedding the station into the park has also created a gate in the North, which used to be alow active section. The park is therefore getting more accessible and the station has become a jolly linkage, leading citizens to multiple destinations and activities.


The station tries to fit in the park and melt in the landform. A semi-circular sunken, stepping down to the platform level extends the landscape into underground. It opens up the dark tubular station to sunlight and fresh air. With the arrangement of elevation control, layers of plaza, corridor and meeting placeswere created and thesurrounding plantation can effectively absorb the noise from people’s activities. While travelers alight at the station, they will be driven by their biological instinct, seeking sunlight and breeze to lead their way to the park. The transition between inside and outside brings the joyof nature and ultimately, turning the daily commuteintoa wonderful journey.

Project Credits
Landscape Architects
Architects
Product Spec Sheet

ElementBrand
LightingCMA Lighting Design
Product Spec Sheet
Lighting
Featured Projects
Latest Products
News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing
17 May 2022 News
Experimental Co-Housing Denver project by Productora provides a compelling model for centrally located, low-cost housing

Only a few miles from the downtown area of Denver, this experimental co-housing project by Productor... More

Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx
17 May 2022 News
Baumschlager Eberle Architecten create an architectural statement for a natural setting in Alpe Furx

On a sloping site in the Austrian ski resort of Alpe Furx, this holiday and leisure development by B... More

Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting
14 May 2022 News
Under the Willow Tree provides residents an ecologically-minded house in a beautiful green setting

In the middle of the countryside at the highest point of the village of Ninove, Belgium, an existing... More

Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan
14 May 2022 News
Park Associati’s Luxottica Digital Factory reinterprets an existing industrial building in Milan

In Milan, Park Associati’s Luxottica Digital Factory project reinterprets an existing industri... More

Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture
14 May 2022 News
Luconi architetti mix modern elements with traditional Alpine architecture

Located in the Alpine region of Madesimo, Italy, Baita MV by Luconi architetti comprises an extensio... More

OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube
13 May 2022 News
OMA inverts theater typology by plugging three cantilevered theaters into a central cube

Rem Koolhaas and David Gianotten see the Taipei Performing Arts Center as close as they have ever be... More

Top 10 Trending Armchairs
13 May 2022 News
Top 10 Trending Armchairs

Architects and designers use armchairs to complete spaces visually and functionally. Popular armchai... More

Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa
12 May 2022 News
Material and structural capacity of concrete defines the design of Casa de Alisa

In Nonthaburi, Thailand, Casa de Alisa by Stu/D/O Architects is defined by the material and structur... More