TEM-PLATE

TEM-PLATE

Architect
Gonzalez Haase AAS
Location
Marvila, Portugal
Category
Shops
Courtesy Gonzalez Haase AAS / Photographs Thomas Meyer - Ostkreuz

TEM-PLATE

Gonzalez Haase AAS as Architects

Gonzales Haase AAS transforms warehouse into concept store

In Lisbon's creative district of Marvila, TEM-PLATE presents rotating curated objects and designer fashion

For the new concept store TEM-PLATE, Gonzalez Haase AAS has transformed an old 800-square-meter warehouse into a minimalist, open spatial continuum. The building is located in the rising creative district of Marvila, between the city centre of Lisbon and the grounds of Expo 98. The once deserted storage halls and factory buildings of the industrial coastal suburb have been revived by art galleries, workshops, concert halls and markets, becoming a gathering spot for young pioneers of the contemporary creative scene.

 

The store concept behind TEM-PLATE involves spontaneously re-curating the store’s exhibition space on a monthly basis. On offer are top-quality designer clothing and objects in limited editions and exclusive collaborations. Gonzalez Haase AAS has responded to this by developing a spatial concept that’s highly flexible and sustainable while simultaneously embodying a timeless aesthetic. The design is based around simple forms and authentic surfaces that play with the raw framework of the old warehouse halls while reinventing them using a monumental architecture and material language. As is typical of Gonzalez Haase AAS, the project represents an interplay between sleek and raw, between the simple and the extraordinary. At the same time, the overall feel of the space remains concentrated and prosaic, leaving space for dramatic presentation of the high-end showpieces.

 

Visitors enter the hall through a simple grey warehouse door in the unassuming front facade. Behind the door, a massive yellow PVC curtain covers the long inner facade that’s traversed by visitors before arriving to the central space. The curtain doesn’t only anchor the entry experience, but also the space’s indoor climate: the curtain moderates both the cold in the winter and the heat in the summer brought into the space via the front facade.


Strips of lights, installed on the original panelled ceiling, function as space-forming elements; the gap between them increases as the space tapers off. Thus, they ensure that the entire sales floor is bathed in a cool, homogenous illumination.

 

The interior forms a precise composition of grey, brown and silver tones, some of which are mirrored, some of which are matte, establishing a contrast to the transparent and semi-transparent surfaces. The original concrete floors of the warehouse have been retained, sanded down, and brightened with a matte protective layer. At the back, a curtain wall of silver-grey polycarbonate divides the space into separate service areas.

 

The monumental architecture is picked up in the formal design of the furniture, whose functions are tailored to the needs of the individual spatial situations. The space is dotted with collections of tables, stools, benches and partition walls, topped with untreated precious metal surfaces and plate glass panelling. Seen in profile, these pieces deliberately reveal their innards, which are often composed of simple chipboard that stands in contrast to the high-quality materials used on the surface. The curtailed expressiveness and radical simplicity of the inventory underscores the distinctive atmosphere of the store.

Project team

Popular specified products in Commercial projects

Musée des Confluences in Lyon
next project

Musée des Confluences in Lyon

Museums
Lyon, France - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter