Terracotta House

Terracotta House

Architect
Austin Maynard Architects
Location
Melbourne, VIC, Australia | View Map
Project Year
2020
Category
Private Houses
Derek Swalwell
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct Name
LightingAbout Space Lighting
Eton Outdoor IP54
Monolith concrete wall light
GOSSA indoor wall 200
BENZ indoor wall
KINKE IP65 External Pendant light
Magus Magnetic LED track
2BY2 Custom 25SQ Nat LED pendant
LED ZO Garden spike
Marquee Pendant
ROMI 600 ADJ Outdoor wall light
Linear 2 Indoor Wall light
Archie Wall Light
BathReece
Mizu Bliss Basin Mixer
Posh Solus Wall top Assy
Mizu Drift
Kado Lux
Wall basinCaroma
Opal
Luna Shelf Wall Basin
Urbane
TapIKEA
BOSJÖN mixer tap
Godmorgon
TilesTiento Tiles
Cava
Italia Grigio terrazzo
ShowerGROHE
Tempesta Cosmo Twin Shower Chrome

Product Spec Sheet
Lighting
Archie Wall Light, Linear 2 Indoor Wall light, ROMI 600 ADJ Outdoor wall light, Marquee Pendant, LED ZO Garden spike, 2BY2 Custom 25SQ Nat LED pendant, Magus Magnetic LED track, KINKE IP65 External Pendant light, BENZ indoor wall, GOSSA indoor wall 200, Monolith concrete wall light, Eton Outdoor IP54 by About Space Lighting
Bath
Kado Lux, Mizu Drift, Posh Solus Wall top Assy, Mizu Bliss Basin Mixer by Reece
Wall basin
Urbane, Luna Shelf Wall Basin, Opal by Caroma
Tap
Godmorgon, BOSJÖN mixer tap by IKEA
Tiles
Italia Grigio terrazzo, Cava by Tiento Tiles
Shower
Tempesta Cosmo Twin Shower Chrome by GROHE

Terracotta House

Austin Maynard Architects as Architects

Living in bustling, vibrant Fitzroy, our client asked us to help her with a tree-change, without changing postcode. Her priority was to have a big veggie garden and a farm house, while remaining in the city. With our help, she found an inner suburban cottage with a huge backyard in a community-spirited enclave. We built a new home for her at the rear of the block and renovated the original house at the front for her son’s family to live in. Between the two cottages is a communal pavilion and a large productive garden. With the subtle mix of shared and private spaces, this is a multi-generational home like no other.

A dramatic rise in life expectancy is considered one of the great achievements of the twentieth century, but there are certain ramifications caused by an ageing population.

In the Australian housing market, already facing pressures of affordability and the shortage and cost of child care and aged care facilities, the changing demographic structure has driven demand for intelligent design response and resolution. There has been heightened interest in ‘multigenerational houses’ - homes that can adapt to a families changing demands; “Fonzie” flats (self-contained, usually built above garages); and perhaps most enduring and iconic - granny flats.

Beyond its simple definition - ‘self-contained accomodation suitable for an elderly relative’ - a Granny flat has proven to be hugely beneficial in terms of local planning and sustainability, particularly within high density inner city areas. Encouraging infill, maintaining and utilising local amenities and infrastructure and helping retain character. With many families relying on their parents to assist with young children, a granny flat ensures help is close by, with future potential as an autonomous space for teenagers or rental income for empty nesters.

Terracotta House is no ordinary ‘granny flat’. Architectural, highly detailed and beautiful - it is multi-generational living, but acting in reverse. Where typically a young family look to accomodate and care for their retired parents, at Terracotta House it is the parent, Belinda, who is helping her son and his wife; allowing them the opportunity to live in a house in a vibrant inner-city Melbourne suburb, close to their work, they would otherwise be unable to afford.

 

TERRACOTTA POTS
Walking around Belinda’s original home she illustrated why she wanted to leave it. A small dark courtyard was her only outdoor space, with a few well-cared-for plants in terracotta pots huddled in the brightest corner. “That’s what I want,” she said, gesturing to the much-loved but struggling pot plants. “I want to stay in my community, and have a thriving veggie garden. How can I have both? Help me find the right block.”

The brief to us was clear. Whilst her kitchen, bathroom and bedroom needed to function well, her priority, the soul of her home, was to be her garden. We kept the scale small and rational, to maximise outdoor space. The home spills into the garden, while the recycled brick and terracotta tiling creates a sympathetic background to her flourishing garden.

 

THE WHAT?
Far more than a granny flat at the end of the garden, Terracotta House is, essentially, a communal-living family “compound.” It comprises of two separate houses, a shared pavilion and a productive garden, sited on a long block in Melbourne’s inner north. At the front is the original cottage, now renovated with two bedrooms, a bathroom and an open plan kitchen/dining and lounge. A shared building is centrally located,a demilitarised zone with laundry and toilet, functioning as a library, guest room, writer’s studio, music room and general social space. At the back, with independent entry from the rear laneway, is Terracotta House itself. Built boundary to boundary (East/West) filling living spaces with northern light, it comprises living room, kitchen dining, bathroom and study/guest room on the first floor and main bedroom and ensuite upstairs.

 

TRUE AND TESTED
At Austin Maynard Architects we always aim to maximise space, relate internal spaces to the garden, embrace the street and make the most of laneways. The site that Belinda purchased offered potential to achieve all of these ideas and more.

The original house, a timber clad Victorian workers cottage faces the street. With a thoughtful internal renovation and some maintenance, the existing character was retained and enhanced. The layout was internally re-arranged, moving the living zones (kitchen/dining/living) from the rear of the house to the front, looking out onto the street and front garden, and facing the sun. Walls were removed and a new kitchen and bathroom installed, creating a simplified circulation. Though the front garden and verandah didn’t change in form too greatly, it changed in function - rather that purely ornamental it’s now a productive, working and recreational space that connects to the life on this friendly, community-rich street. The two bedrooms and the bathroom are now located in the rear of the home, a quieter and more private location.

 

“WELCOME TO THE COMPOUND”
The owner, Belinda, always held a fascination with common shared gardens and linked adjacent houses but opportunity and cost meant owning neighbouring properties was impractical and elusive. At Terracotta House, we discovered another way to achieve communal living. By creating a type of village square, or what Belinda jokingly calls a “compound”, she and her son’s family resideindividually, in separate homes, on a shared block. With enough distance and enough garden between each cottage they both have privacy and space, but also the reassurance of help and support close by. This factor particularly resonates with Belinda, who moved to Melbourne from the UK and faced the struggle of working and raising two children without any family support.

 

FORM AND MATERIALITY
Belinda found inspiration in our 2015 project Tower House, which broke down the bulk of a large family home into five smaller components - reducing scale and introducing garden.

“I saw that and I thought, of course! You don’t have to build up, you can spread around, and it can be beautiful.” She says. “I wanted my house to be beautiful.  That really mattered.”

The beauty of Terracotta house derives from the materials. Earthy red tiles, that respond in tone to the light throughout the day, spill down the walls to meet reclaimed brick.  Beautiful and emotive, a nod to Belinda’s love for gardening, the application of terracotta tiles as a wall cladding came from exploring the possibilities of using materials in an unexpected way.

The roof form pop-ups respond directly to siting and sunlight. The main bedroom upstairs faces east, allowing for morning sun, whilst downstairs in the kitchen, dining and lounge room, an Eastern facing skylight captures the same early sun, with operable louvres to help with regulation throughout the seasons.

 

THE VILLAGE HUB
An important element of the brief from the very beginning was the library building. Located along the western boundary, in the centre of the block and facing out onto the shared garden - this  freestanding, flexible pavilion, serves as the village hub. A light-filled, multi-purpose community room, with a pull-down Murphy bed (also used as a projector screen), a laundry and a toilet, it functions as guest accommodation, library, cinema, writer’s studio, music room and social space.

 

Comic book details
Architects spend a lot of time detailing the connection between materials. It’s important. Not only does it create a resilient and robust structure, it also makes the architecture legible. We spend a lot of time concealing flashing and capping so that the materials and form are coherent, without the waterproofing details dominating. However, finely crafted details are also, often, time consuming to construct, which has a direct effect on the budget. At Terracotta House, where the budget was tightly fixed, we decided to do the opposite detailing strategy. Rather than hiding the flashings and capping, we accentuated them. Like the thick outlines of a comic book, each form is captured within lines of black steel of various thicknesses, framing and accentuating the tiles and the recycled brick. Reviving the dying art of line weights, Terracotta House is a comic book illustration brought to life by developing pragmatic details designed to drive down construction costs.

 

WILLIE WESTIN WALLPAPER
A major interior feature of Terracotta House is the beautiful wallpaper, supplied by Willie Weston. - a local business run by two non-indigenous women in partnership with Indigenous artists, through indigenous owned art centres. Two designs were chosen by the owner for the walls in her kitchen and lounge:  Jilamara ‘Stone’ and Pandanus ‘Stone’ adds a sophisticated and artistic delicacy to contrast with the earthy, exposed reclaimed brick.

 

OWNERS STATEMENT
“I came to Austin Maynard Architects with just an idea. I wanted to buy a block on which it would be possible to have two houses, plus a shared building and a productive garden - but not in the outer suburbs. I loved their Tower House project, the fact it wasn’t built up, but was spread around and it was beautiful. I wanted my home to be beautiful. That mattered.

Now I have a beautiful house and the grandchildren love coming here, it’s like a little village for them. We’ve found a new way of achieving communal living."

 

SUSTAINABILITY
As with all our projects, sustainability is at the forefront of design with Terracotta House. As well as incorporating a large productive garden and maximising space on this inner city block, Terracotta House embraces many passive energy design principals. The majority of the home’s heating and cooling is passive, through design, materials, and window size/placement. Operable windows facilitates cross-flow ventilation as well as exhausting off air throughout the hotter months. Glazing is designed to capture the winter sun and keep out the summer sun and the choice of external fabric maintains a comfortable internal temperature.

Fixed awnings and screensare located on northern and eastern windows to protect against the sun with vertical screens to the western face where the summer sun is lower in the sky and harsher. The concrete floors contains hydronic coils that heat the slab from within, radiating the warmth throughout the day. Northern orientation, utilising as many full height windows as possible, allows the slab to be heated by the sun also, reducing the reliance on the heating system.

The highest quality insulation available - made using recycled glass, was also used throughout all internal walls, floors and ceilings. Windows are powder coated, thermally broken aluminium frames with double glazing throughout.

Recycled bricks, cleaned by hand, were used extensively throughout the house, and the left-over supply was used to build the raised garden beds.

High quality materials such as brick, concrete, aluminium framed windows, metal roofing and terracotta tiles were selected to construct a home that will last and reduce ongoing maintenance.

Ceiling fans are installed in the living area, library and kitchen to provide efficient cooling during summer. Rainwater from all roof areas is harvested and directed to two above-ground colorbond steel slimline water tanks, for toilet flushing and garden irrigation.

The design utilises low-energy LED lighting throughout and low energy usage appliances.

A photovoltaic solar power system has been connected to supplement electricity use, with the capacity for future connection to storage batteries. Panels are located on the roof of the old part of the house.

A large, and well tended, productive garden forms the centre of this communal home. Every endeavour was made to ensure the growing of fruit and vegetables was made easy. Visible from all parts of the house, tending and harvesting is a part of daily life.

 

Material Used :

1. TERRACOTTA HOUSE 

EXTERNAL FINISHES

Roofing: Monier Nullabor Terracotta Roof Tiles

Lysaght Kliplock Roofing in monument finish

External Wall Cladding: Recycled Cream Bricks

Silvertop Ash ‘V’ Jointed Timber Lining boards: Cutek CD50 oil finish
Monier Nullabor Terracotta Roof Tiles

Locker Group Perforated Steel Sheet in black powder coat finish

Paving: Chadford Limestone Pavers supplied by Eco Outdoors

 

 

INTERNAL FINISHES

Timber Flooring: SolidVictorian Ash t&g timber flooring with Bona traffic natural finish

Concrete Flooring: Ground & sealed ’Salt & Pepper’ finish to structural concrete slab

Carpet: Pure Woolbroadloom from EC Group. Colour; Eighty Five 0085

Floor Tiles 1: Italia Grigio Tile from Tiento Tiles, in Italia Esco finish

Wall tile 1: Living Ceramics Cava from Tiento Tiles. Colour; Green (Plain)

Wall tile 2: Living Ceramics Cava from Tiento Tiles. Colour; White (Plain)

Wall tile 3: Living Ceramics Cava 13 PC 11 from Tiento Tiles. Colour; Green

Wall tile 4: Johnson Tiles. Colour; Neutral White

Paint colours:Dulux Lexicon White, Dulux Charcoal,

Dulux Green colour matched to the green cava tiles, Dulux Black

Built in shelves & joinery: Messmate solid timber with laminate doors & drawer fronts; Bayleaf

Wallpaper  Design: Pandanus, colour Eucalypt supplied by Willie Weston

 

LIGHTING

-Tullyspot Wall light, supplied by Masson For Light
-Archie Wall Light, supplied by About Space
-D900 SHX Curve LED downlight supplied by Bright Green
-ROMI 600 ADJ Outdoor wall light supplied by About Space
-Marquee Pendant supplied by About Space
-LED ZO Garden spike supplied by About Space
-2BY2 Custom 25SQ Nat LED pendant, supplied by About Space
-Magus Magnetic LED track supplied by About Space
-KINKE IP65 External Pendant light supplied by About Space
-BENZ indoor wall, brass supplied by About Space
-GOSSA indoor wall 200, white supplied by About Space
-GOSSA Indoor wall 200, Silk brass, supplied by About Space
-Monolith concrete wall light, Dark grey, supplied by About Space
-Eton Outdoor IP54, Black supplied by About Space

 

KITCHEN
Benchtop: Solid Timber Silvertop Ash with clear seal finish
Pull out bin: Hafele Hailo Euro-Cargo ST45
Kitchen mixer tap: Methven Futura pull out mixer
Sink: Barazza B-Open small sink 1LB061
Oven/cooktop: 900mm freestanding oven Westinghouse WFE914SB
Rangehood: Heritage 900HL-1 supplied by Qasair
Fridge/Freezer: 450L fridge by Westinghouse
Integrated dishwasher: Semi-integrated dishwasher by Bosch SMI66MS01A
Handles: Supplied by Designer Doorware

 

LAUNDRY
Benchtop: Laminate surface by Laminex. Colour: Bayleaf
Washing machine: Bosch

 

BATHROOM
Benchtop: Blackbutt solid timber
Basin: Caroma Luna shelf wall basin
Basin taps/mixer: Brodware Manhattan basin mixer
Bath: Kado Lux Bath Pressed Steel 1700mm, supplied by Reece
Bath spout mixer: Mizu Drift, supplied by Reece
Shower: Grohe Tempesta Cosmo Twin
Shower mixer: Mizu Drift shower mixer, Reece
Toilet: Caroma Urbane Invisi WF

 

ENSUITE
Benchtop: Blackbutt solid timber
Drawer fronts: Laminate. Colour, Bayleaf 
Basin: Caroma Urbane semi recessed
Basin taps/mixer: Brodware Manhattan basin mixer
Bath: Kado Lux 1700, Reece
Bath spout: Mizu Drift, Reece
Bath taps: Posh Solus Wall top Assy
Shower: Grohe Tempesta Cosmo Twin
Shower mixer: Mizu Drift shower mixer, Reece
Toilet: Caroma Urbane.

 

OTHER
Solar: 6KW PV System
Water tank:  2x 2000lt colorbond steel slimline water tank
Air conditioning unit: Daikin Super Multi Plus

 

FURNITURE AND ARTWORK
Modular Sofa/Couch: Souffle modular sofa by Foolscap Studios     

 

MATERIALS & SPECIFICATIONS

2. ORIGINAL COTTAGE (RENOVATION)

KITCHEN
Oven/cooktop: 900mm freestanding oven Westinghouse WFE914SB
Integrated dishwasher: Semi-integrated dishwasher by Bosch SMI66MS01A
Sink: Abey double
Tap: Ikea BOSJÖN mixer tap

 

BATHROOM
Bath: Kado Lux 1700, supplied by Reece
Bath tap: Posh Solus Wall top Assy
Bath spout: Mizu Drift, Reece
Bathroom basin: Ikea Godmorgon vanity with Odensvik basin
Basin tap: Mizu Bliss basin mixer
Shower: Posh Solus Wall top Assy
Mixer tap: Mizu Bliss
Toilet: Caroma Opal

This story is available in multiple languages
Share or Add Terracotta House to your Collections
Bensdorp
next project

Bensdorp

Restaurants
Bussum, The Netherlands - Build completed in 2021
View Project