Tetusa Oasis Thermal Resort

Tetusa Oasis Thermal Resort

Hotels
Çeşme/İzmir, Turkey

Tetusa Oasis Thermal Resort

Enota as Architects

Tetusa Oasis Thermal Resort is an extensive wellness and medical facility sited within a low-rise housing area in the coastal town of Cesme, Turkey. Cesme is an established holiday destination with a long history of thermal water exploitation, and the new thermal complex will enhance the town's tourism portfolio with a spa, a water park, a hotel, a preventive healthcare centre, an elderly care facility, and further supporting programmes.


A simple glance at site-related urban regulations reveals that there is not nearly enough ground area available for the complex's numerous programmes to be placed above surface. The solution was found in a special design feature which organises the entire programme in circular building blocks. Each of the blocks is wrapped around an inner atrium, which is deepened in order to allow the sunlight to reach the underground levels. The same principle is also applied to the semi-circular units on the perimeter of the site where the surrounding terrain is used to obscure the view of the levels thus gained.


As the additional levels are added to the building, each building block is individually adapted to fit the sloping terrain. By breaking the uniformity of their heights relative to the ground levels some more, diverse views from the atria towards the surroundings are created, contributing to the distinctive, instantly recognisable and attractive shapes. The building as a whole is designed by repetition and multiplication of this basic building blocks. Different programs are consequently organized around separated outer spaces helping to differentiate the parts of the building. The roofs of the blocks are then connected to each other forming the entire complex.


Each inner atrium is shaped by the functions of its programme, and together with the attractive roofscape, the atria represent one of the main design elements of the buildings. Visually separated but connected through the programme inside them, the atria form a cluster of oases each hosting a different programme.

The entire complex is unified by a common visual expression. Atria and half-atria define the exterior spaces of individual programmes. While the undulating roofs that follow the hilly terrain help to de-emphasise the presence of the complex in the surrounding area, they are at the same one of its key distinguishing features.

Project team
Architects
Museum for architectural drawings of the Tchoban F
next project

Museum for architectural drawings of the Tchoban F

Museums
Pfefferberg, 18, Christinenstrabe, Prenclauer-Berg, Germany - Build completed in 2013
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter