The Cloud Pavilion

Schmidt Hammer Lassen architects as Architects

In 2013, SHL were commissioned by West Bund to create a series of pavilions as part of the West Bund Biennale of Art & Architecture, curated by renowned Chinese architect Zhang Yonghe, and architecture Professor and curator Li Xiangning. Intended as a counterpoint to the heavy industrial cranes on the waterfront and as a place for contemplation and rest along the HuangPu River, the pavilion was designed to last for the 2 month duration of the Biennale.


Due to the success of the pavilion it remained in place for over 2 years. In 2015, the West Bund commissioned SHL to redesign the pavilion as a permanent space for art and events. The project brief was to maintain the steel structure of the original pavilion, create a minimium of 100m² space for events and small exhibitions, provide a small kitchen with storage, and maintain the original notion from the Biennale pavilion of a ‘cloud’.


At night the ceiling is illuminated against a reflective mirrored surface giving the illusion of an abstract floating cloud along the riverfront, and acts as a marker for citizens to meet and rest.

Share or Add The Cloud Pavilion to your Collections
Lincoln Park House
next project

Lincoln Park House

Private Houses
Lincoln Park, Chicago, IL, USA - Build completed in 2017
View Project