The Floating Island

The Floating Island

Pavilions
Brugge, Belgium - Build completed in 2018
Kyungsub Shin

The Floating Island

OBBA & Dertien12 as Architects

Brugge in Belgium, also known as ‘Venice of the North’, is a city designated as a UNESCO World Heritage still showing the beautiful old section of the city in the Middle Age. The canal going through the city, along with the well-preserved structure, is the unique element of Brugge providing beautiful landscapes.


In TRIENNALE BRUGGE 2018, OBBA intends to make a small change in these beautiful landscapes. By installing “The Floating Island”, a pavilion in long streamlined shape floating on the water, OBBA tries to blur the rigid boundary of the canal and guide people to the waterside. In this way, by planning the canal as a place where visitors can walk, rest, reflect, and enjoy on the water, not just as a borrowed scenery, OBBA attempts to connect their relationships more in three dimensions.


The pavilion consists of pontoons on the water, metal frames, deck plates, metal pillars, upper metal rails connecting the pillars, and rope curtains embracing the rails. The rope curtains and their shadows create ambiguous spaces that seem to be opened and closed at the same time. In addition, the curtains and shadows reacting to the lights and winds blur the boundary, repeatedly open and close visitors’ sights, and make familiar landscapes fresh again.


There are various spaces with different shapes and forms in the middle of the linear trail where people can rest quietly. Visitors can enjoy sunbathing leaning to the tilted ropes or rest on the wide rope hammocks looking at the clouds in the sky. In addition, they can sit on the edge and relieve their stress appreciating the quietly flowing water, read books or reflect on themselves sitting in the circular space alone, or sometimes have a great time playing on the swings.


In this way, “The Floating Island” gives the time of joy and reflection to the citizens and extends the boundary of their acts and perceptions. Further, it blurs the boundary between life (daily life) and art, making a calm change in the familiar landscapes of Brugge. The canal returns to the breasts of the citizens, forms new relationships with them, and flows constantly.

Project team
Construction
Engineers
Engineers
Product Specifications
BrandCategoryProducts
Janson Bridging BelgiumConstruction
Los limoneros - house over a garden
next project

Los limoneros - house over a garden

Private Houses
Marbella, Spain - Build completed in 2014
View Project
Archello

Want to see more like this?

Subscribe to Archello's newsletter