The New Maribor Art Gallery

The New Maribor Art Gallery

Architect
Kubota & Bachmann Architects
Location
Maribor, Slovenia
Project Year
2010
Category
Art Galleries

The New Maribor Art Gallery

Kubota & Bachmann Architects as Architects

«I’m looking for a relation of the New UGM complex with the Maribor historical city.» Kubota & Bachmann Architects Extension of the urban skyline The red roof will be perfectly integrated into the urban skyline. The roof appears as an extension of the typology of the historical city roofs: we take up their traditional material and slope. Simultaneously, on the south side, we use solar panels.


The color of the roof tiles is red. THE NEW MARIBOR ART GALLERY «I’m looking for a relation of the New UGM complex with the Maribor historical city.» Scale of the islet (urban pattern) The large roof connects the different parts of the New UGM complex and measures as many square metres as one block of historical city buildings. The foyer is meant to fulfil the same fonctions as a courtyard: it benefits from daylight and serves as meeting point within the New UGM complex.


1.Medieval 2.Actual 3.2012


Maribor european capital of culture Maribor historical evolution Star Avenue – new platform of Maribor City The different parts of the New UGM complex are connected by „Street E“. This street begins at the Vodnikov Square in the west of the historical city and will be transformed into a covert passage (see illustration above of Galeria Vittorio Emanuele II in Milan) with small shafts in the form of stars. A covert passage protects the public against bad weather. Moreover, it prevents light sensitive programmes from being exposed to intense sunlight. It serves as a information platform for the New UGM complex and as a poetical arena for Maribor City. Galeria Vittorio Emanuele II in Milan Galeries Royales Saint-Hubert in Brussels View of the covered passage Star Avenue to the childeren’s museum Kubota & Bachmann Architects THE NEW MARIBOR ART GALLERY City’s living room All buildings are unified through a common long overhanging roof that prevent hot, summer sun while allowing the low winter sun to light the inside of the building. The roof also serves other energy and climate relevant purposes; the roof opens up when necessary, thus letting heat out and reducing the cooling demand; the roof is partly made up of diffusive translucent glazing, that adjust the inside lighting according to season, weather and time of the day. The need of artificial lighting is thus kept at a minimum. Horizontal roof-lights emit more daylight per square metre of glazing than vertical windows, as the brightness of the sky increases towards the zenith.


Under overcast conditions outdoor luminance on the horizontal plane is 2 to 4 times larger than the luminance on the vertical plane. The light will be distributed more uniformly throughout the space over a day, and glare will be controlled by translucent glazing, that adjusts the light. Spectrally selective glazings offer better light control characteristics. A special coating applied on glass surface reduces thermal radiation (radiation of wavelengths not visible to the human eye), while being highly transparent for visible wavelengths , thus giving the appearance of a normal window, but saving energy by letting less radiation out of the building. Large overhanging roof saving energy and providing natural lighting Maribor meeting point The height of 15m confers the space an open and wide caracter. Furthermore, the ceiling is transparent like the greenhouse and allows the creation of bioclimatic architecture. In summer, it can be opened for airing while the heat can’t escape once the foyer is closed.


It serves the purpose of various programms of the New UGM, it can especially be used as a library, a workshop as well as a part of the museum area. It has a view of the Maribor River. The curved floor with its naturally appearing form connects the level of the Maribor River with the Star Avenue. The glass façade is fixed to the technical galery which serves as a platform for special projection events. The glass façade consists of a maximal uninterrupted glass structure: no obstacle (as a beam or girder) devides the view, the panorama is uncut as far as possible, from the level of the passage to the level of the floor. Greenhouse / Bioclimatic architecture


Share or Add The New Maribor Art Gallery to your Collections
Pierres Vives
next project

Pierres Vives

Offices
Montpellier, France
View Project