The Red Roof

The Red Roof

Architect
TAA DESIGN
Location
Quang Ngai, Vietnam | View Map
Project Year
2019
Category
Rural

The Red Roof

TAA DESIGN as Architecture

Project name: THE RED ROOF

Architecture office: TAA DESIGN

Website: www.taadesign.com

Project Location: Quang Ngai, Viet Nam

Site area: 80.0 m2

Complete: 2019

Architects in Charge: Nguyen Van Thien, Nguyen Huu Hau

Photo credits: TAA Design

Contractor: Local

Construction budget: $30.000

 

The project is a small house in an area of 80m2 in Quang Ngai, Vietnam. This is a rural area with difficult living conditions with hot weather and sometimes there are long rainy and flood seasons. 

The house is meant for a married couple over the 50s who has been living in this rural area since they were born. Connecting with nature, daily activities are gardening, paddy drying, chicken breeding, etc. 

In a small site, the house needs a lot of complex functions. Instead of having a large yard like other houses in the village, we create many courtyards with different heights, suitable for the height of the house structure. The products from the garden go directly to everyday meals, fresh and always available. The couple has happy hours together growing their own food, and a lot of times, sharing their products with the neighbor families, unexpectedly, the architecture has been generating community social interactions as its by-product. Especially, during the rainy season, there is still food available.

The rooftop garden also have a role to insulate the house. The internal temperature is significantly reduced compared to the corrugated steel roof. Besides, a green covering the structure of the roof reduces heat radiation to the environment. Combined with the 2-layer wall, there are ventilation openings on the wall and courtyards with natural lighting, so the house is always airy.

In the Vietnamese traditional landscape, the red terracotta houses represented for a time of regional local architecture. However, urbanization has changed the architecture and living space of this village. Now new multi-story houses with steel roofs seem to have lost the identity of the village landscape. So project “THE RED ROOF” has the intent to keep, store and remind the familiar rural lifestyle.

Project Credits
Architecture
Product Spec Sheet

Blenheim Grove
next project

Blenheim Grove

Housing
Blenheim Grove, London SE15 4QS, UK - Build completed in 2021
View Project