Der Spiegel Canteen

Ippolito Fleitz Group - Identity Architects as Interior Architects

The designer developed a matt shimmering ceiling; A distinguished pattern formed of 4,230 circles made of micro-perforated satin-polished aluminium, laminated onto noise-absorbing supporting material and set at slight angles to each other. The round, communicative tables are made from black coated steel frames and the flooring is white terrazzo. The areas are also arranged with removable, lightweight spatial filters composed of white, hanging rods. Large yellow light dishes support the zoning of the space just as the hanging lamps locate tables within the space. A shoal of bright, hanging Plexiglass rods creates glare-free illumination and an intimate setting.


More from the interior architect:


The employees' canteen was and is a calling card of the SPIEGEL Group, reflecting its journalistic philosophy as much as its culture of dialogue, not least because of its prominent position in the building and its high visibility from the exterior. Nonetheless it is a space which looks inward, only accessible to SPIEGEL employees and their guests. That means it isn't a 'brand space' as such. The starting point for our deliberations was the characteristics of the space and of the building. The building distinguishes itself through its exposed position on the water and its modern architecture, expressed in the vertical interior space of the 14-storey atrium. The floor plan of the canteen defines a large, polygonal space whose strong horizontal emphasis is further highlighted by the uninterrupted row of windows on two sides.


Because the space had to be flexible, it was soon clear that the ceiling design would be the distinguishing moment of the canteen. Reflecting both this fact and the harbour location, we developed a matt shimmering ceiling which reflects light in much the same manner as water. It is formed of 4,230 circles made of micro-perforated satin-polished aluminium, laminated onto noise-absorbing supporting material and set at slight angles to each other. This means that the canteen's natural light ambience reacts to its surroundings. During the day the ceiling is enlivened by water and light effects from the surrounding area. The ceiling also has functional advantages: the area above the ceiling plates is painted black, along with the mandatory technical fittings, rendering them invisible. Ceiling diffusers and sprinklers effectively disappear. In addition, the upper ceiling was configured to be noise-absorbent, complementing the acoustic properties of the micro-perforated plates.


The round, communicative tables are made from black coated steel frames which seem to grow from the floor in a graceful motion. Granite plates serve as table tops, their lasered surfaces working with the ceiling lights to create glare-free, brilliant light. The tables are placed within the space in three large groups in loose arrangements and so provide an organic counterpoint to the polygonal floor plan. Movement zones are thus clearly delineated. Three lines are set into the smooth, white terrazzo floor: they ensure tables don't encroach on walkways. Along these lines four areas are arranged with removable, lightweight spatial filters composed of white, hanging rods. Large yellow light dishes support the zoning of the space just as the hanging lamps locate tables within the space.


Wood panelling lends a sense of depth to structural hubs. The whitewashed, varnished surfaces appear even deeper thanks to a vertical, wavy relief which gives a textile-like effect.


Through a zigzagging glass façade a separate area can be formed at one end for discrete events or for use of the canteen late at night. A shoal of bright, hanging Plexiglas rods creates glare-free illumination and an intimate setting. The glass façade between this area and the canteen is formed of doubly reflective glass. So at times when both areas are in use, the separation is almost immaterial. However when the canteen is closed and thus darker, the façade appears half-mirrored, half-transparent.


The employees' canteen in the SPIEGEL Group's new headquarters is a space that meets all functional demands while creating a strong visual impact to form a truly distinguishing space. In so doing it supports the mature culture of communication within the company and in a grand gesture transmits these values to the outside world.

Spiegel HQ

Henning Larsen as Architects

The building distinguishes itself through its exposed position on the water and its modern architecture, expressed in the vertical interior space of the 14-storey atrium.with its clearly readable figure each building has a reserved yet characteristic expression that provides a special significance in relation to creating identity for all the surrounding public spaces.


The two buildings are designed as large U-forms that embrace the urban space they are directed towards. The Spiegel building embraces an internal space with a more urban character because of its direction towards the city and the Ericus building embraces an open, green outdoor space as it directed towards the large open Lohsepark.


The two buildings form two plazas: an arrival plaza for pedestrians, cyclists and drivers towards Brooktorkai and an open public plaza, which has a direct connection to the waterfront promenade.


More from the architect:


Henning Larsen Architects has chosen a two-part composition to create hierarchy and openness on the site and has integrated the complex urban spaces that meet at Ericusspitze in their design.


With its clearly readable figure each building has a reserved yet characteristic expression that provides a special significance in relation to creating identity for all the surrounding public spaces.


The Ericus building will be essential for the completion of the large park space. Spiegel will become the gateway to Hafencity seen from the main station and Brooktorkai.


The two buildings are designed as large U-forms that embrace the urban space they are directed towards. The Spiegel building embraces an internal space with a more urban character because of its direction towards the city. The Ericus building embraces an open, green outdoor space as it directed towards the large open Lohsepark.


The two buildings form two plazas: an arrival plaza for pedestrians, cy-clists and drivers towards Brooktorkai and an open public plaza, which has a direct connection to the waterfront promenade.

Ericus Kontor Spiegel Verlag

RENSON as Manufacturers

Project The Spiegel, published by Renson.

Location: Hamburg, Germany

Category: Restaurants

Connect with Renson for more information

Project Credits
Products used in this project
Product Spec Sheet

ElementBrandProduct name
ManufacturersAlcantara Stone™
ManufacturersRENSON
FacadeAGC Glass Europe
Product Spec Sheet
Manufacturers
by RENSON
Facade
Golden Age Wine
next project

Golden Age Wine

Shops
2828 Culver Road, Mountain Brook, AL 35223, USA - Build completed in 2019
View Project