Terrazzo

An overview of projects, products and exclusive articles about terrazzo

Project • By Hon InteriorsRestaurants

Cake and Breakfast

Cake and breakfast is a breakfast cafe, located in the the 19th century building in the very center of St. Petersburg . Preserving the interior contrast was the main wish of the customers, so we combined cute details, pink color and brutality of concrete. There is a bar counter for takeaway orders ont the 1st floor and two rooms for a pleasant breakfast on the 2nd floor. We used concise surfaces: concrete, terrazzo, plaster, slatted texture. Details and furniture were made in local workshops: concrete hemispheres, triangular countertops using brass, mirrors with a white backing in the form of a bowl. Arched metal structures zone the hall space on the second floor. They are combined with arched windows. There are custom made swivel sconce... More

Project • By P & D AssociatesOffices

Modern decor style

The building to our client is constructed in factory neighborhood. Each facade tells a story of aesthetic emotions linked with each space in terms of its color palate.We tried to blend modern interiors, flooring and plenty of open spaces where you can break away for a change of scenery. Office layout is kept quite simple with central alley leading us to the owner’s cabin. Office space includes main director office, working space with desks, meeting room, and an informal reception area.Exterior elevation of the office is quite unusual with heavy ornamented bracket wooden frame design. Simple elevation with wooden balustrade detail on the first floor window & white color story enhances the richness and simplicity of this elevation.... More

Project • By Meyer & Associates Architects, Urban DesignersPrimary Schools

Heideveld Primary School

The concept of the new Heideveld Primary School complex was borne from constraints experienced as part of the previous school location and layout as well as from the decanting strategy and programme, which was integral to the roll-out and construction process. The site is fairly small and the existing school operation had to be accommodated on site while the new school was being built. This gave rise to a compact and simple plan form, focused around a shared central courtyard, and two secondary undercover courtyard spaces, one for the foundation phase classes in a single storey block and the other for intermediate and senior phase classes in a double storey block. The hierarchy of shared spaces is a theme that runs throughout the design of... More

Project • By Meyer & Associates Architects, Urban DesignersPrimary Schools

Dunoon Primary School

Du Noon Primary School is a replacement school, built as part of the Department of Basic Education’s Accelerated School Infrastructure Development Initiative (ASIDI) Programme.   The Du Noon Primary School site is located within very dense urban fabric, with properties fully built up, and the narrow streets lined with informal spaza shops, crèches, and informal house extensions. With open space in Du Noon being an absolute luxury, the streets are true public spaces, where, out of necessity, pedestrians take precedence over motor vehicles. The existing school operation had to be accommodated on the site, while the new school was built. Hence the new school had to be accommodated on the limited area available outside the e... More

NewsNews • 4 Feb 2021

SAOTA renovates 19th century farm buildings by stripping away earlier refurbishments

SAOTA renovated a cluster of buildings on a former farm by studying its history and stripping away earlier refurbishments done in the 70’s. The farm consists of a main building, two barns and a former wine store. Adam Letch The buildings were constructed in the usual techniques used by Dutch settlers in the Cape. Walls of poured mud or clay that were cast layer by layer up to 700 millimeters (28 inch). In the main building the original yellowwood beams were restored. The timber floors were rotten and were replaced with poplar planks. Screed floors in the kitchen and dining area were refinished using stone pavers out of the field. Adam Letch Wherever new modern materials were introduced they were carefully selected to match... More

Project • By T&V ArchitectsApartments

Flat 1 South Kensington SW7 London

T&V Architects has designed the interior of an apartment in South Kensington, London, adopting eco-friendly strategies and natural materials. The three-bedroom flat is located at walking distance from the Gloucester Road Station, occupying the first floor of a terraced house. “The goal was to design a contemporary space where the client could feel comfortable and contemplate his sculptures and paintings”, said architect Paola Tuosto. “As a consequence, in the project we included finishes that remind of his trips to Italy and created proper spaces for the artworks. The installation of small spotlights and the use of refined natural finishes give the flat the look of a welcoming home, but certainly not an art gallery&... More

NewsNews • 26 Nov 2020

Herzog and de Meuron restores the Volkshaus Basel to its original glory

After completing renovations for the Volkshaus brasserie and bar in 2012, Herzog & de Meuron completed renovations on the Volkshaus hotel.  © Robert Rieger The Volkshaus Basel, originally the castle bailiwick, has a rich history dating back to the 14th century. In 1845 a brewery with adjoining restaurant was built, with a concert hall and beer hall added later. The latest renovations in the 70s destroyed the original character and identity of the Volkshaus beyond recognition in the name of technical upgrades. © Robert Rieger In line with the renovations of the brasserie, bar and small events halls back in 2012, Herzog & de Meuron hoped to discover historic layers by peeling back the ‘crust’ app... More

NewsMaterialization • 8 Sep 2020

Interior design for Japanese skincare brand Athletia is a showcase of recycled materials by Nendo

Nendo sets out to encapsulate Athletia’s brand’s values into the interior design; a balance between movement and stillness, inner beauty, and compassion for the environment. Athletia’s flagship store opened earlier this year in Tokyo. Masaya Yoshimura The designers translated compassion for the environment into the use of recycled and biodegradable materials. The flooring is made of flaxseed oil, pine resin, and sawdust.  Masaya Yoshimura Waste from a ceramic factory makes up 43 percent of the tiles used for the counter and countertops. Terrazzo surfaces feature crushed and reused glass from Athletia’s defective glass containers. Masaya Yoshimura The completely glazed shop storefront is partial... More

Project • By Comelite Architecture Structure and Interior DesignRestaurants

Naveena Modern Indian Restaurant Design

This modern Indian restaurant in Al Hofuf, Saudi Arabia, designed by CAS has fun, vibrant and contemporary vibe, while the splash of bright colors and ornate motifs inspired from Indian Mughal design pay respect to the Indian culture and tradition, creating bright and enjoyable space that enhances the experience of dining with friends and family. More

Project • By Arhitektura d.o.o.Apartments

RUBIKUM FOR THREE

The apartment for three, a young couple and a dog, is located near the city center of Ljubljana. It is situated in a new residential neighborhood that was built during a gradual revitalization of abandoned inner-city industrial areas. The new neighborhood is conveniently located on the strip of land between the city and its green outskirts, making it popular with young families.   The buyers of the apartment are a young couple. Until recently, they lived on the rural outskirts of the city.  Missing the bustle of the city in their green environment they decided to buy and renovate an apartment on a location that yields the best of both worlds. This ambivalence between urbanity and nature was the conceptual starting point for the... More

Project • By Bower Architecture and InteriorsPrivate Houses

Canopy House

Canopy House is a harmonious single storey extension to a Victorian double fronted weatherboard cottage. It demonstrates the potential for new additionsto respectfully and confidently sit within their context. Connections to landscape, daylight and peaceful everyday moments enhance this family home.    Restoration of the Victorian double fronted cottage to create new bedroom areas is combined with a new north facing living space at the rear. An intimate transition zone between these two areas allows each end of the house to respectfully sit alongside each other.The rear 4m high living spaces include expansive northern glazed areas and louvres  for natural ventilation and morning light, which connect to a private garden prot... More

Project • By NPS ArquitectosPrivate Houses

The Broken House

It was probably a few hours after the "Grândola Vila Morena"1 by Zeca Afonso, echoed on the telephony, the 2nd 'password-song’ of a revolution that would free Portugal from a dictatorial regime, on 25 April 1974, that a journey which had begun a few months earlier was abruptly interrupted. The construction site was abandoned that same day, becoming a kind of contemporary ruin of an anonymous residential building. 42 years later the process was retaken, redefining a new journey to turn this peculiar lot into a House – Atelier.   The terrain, with its eccentric shape is part of an irregular urban mesh, sometimes precarious and industrial, but consolidated, and fruitful in folds and breaks. Like the waist of a body the... More

Project • By Whale Design LabApartments

MÀI Apartment

‘MÀI’ is an experiment that brings aesthetic remembrance of modernist architecture into the interior design of a contemporary apartment. Its owner is interested in ideas of modernist architecture about the form and its contextual transition from Western discourse to Vietnamese tropical living environment and material vernacular. If these thoughts are applied to the design, how will they conflict and harmonize with the apartment format today – a typical monotonous template found in gentrified urban development?   MÀI reminisces about architect Louis Kahn’s aesthetics in the way he used geometry and about the material sensation of terrazzo that was prevalent in Saigon in the 1950s and 60s.  ... More

Project • By dongqi ArchitectsBars

White Bird Café & Diner

White Bird Café & Diner has opened their new shop in Shanghai Designed by dongqi Architects.   Black coated steel panels, exposed aggregate and birch plywood are used in the design. The walls facing the entrance are birch plywood walls. The plywood panels, edge facing outside with a 45° angle, are arrayed one by one to form the whole wall. The plywood panels of back wall are cut with the shape of a hook, which can be used to place the menu panels or to hang on the clothes. The panels are left void every other on certain part of the wall to invite lights from kitchen.   A rectangular hole is left on the front side of the bar counter in order to reveal the pump of the coffee machine. The pour-over coffee bar is pl... More

Project • By Oshir Asaban ArchitectPrivate Houses

VILLA S.N.N

Israeli Architect and Designer Oshir Asaban was tasked with overhauling this two-story courtyard villa facing the national park.   Villa S.N.N was originally completed in the 1960s therefore drawing on oriental philosophy of naturalness and coexistence. Aiming to create a "Mid-century Modern feel" whilst preserving the authenticity of the home, Asaban’s contemporary renovation comprises a tropical textured tile pool as well as a secluded lifestyle and aims to reinterpret an equal emphasis on function and form.   A serene Asian vibe porch leads to the house entrance. The open plan including the foyer, living room, kitchen and dining room are decorated with light beige marble flooring. Interweaving white and beige grain in... More