The Travertine Plaza

The Travertine Plaza

Architect
Lukstudio
Location
Jinjiang District, Chengdu, Sichuan, China | View Map
Project Year
2020
Category
Commercial Landscape
Arch-Exist Photography

The Travertine Plaza - Facade and landscape renovation of The Atrium Chengdu

Lukstudio as Architects

Since the beginning of the 21st century, Chengdu, a city in Sichuan renowned for its relaxed atmosphere and youth culture, has witnessed a wave of commercial development together with growing purchasing power. At every corner of the CBD near Chunxi Road and Daci Temple, different kinds of consumer venues would spring up like bamboo shoots. Among these is the Atrium, a relatively small scale mixed-used complex opened in 2007. Despite its central location, its shopping mall has been outshined by the neighbouring Taikoo Li and Chengdu IFS. Like many other 10-year plus commercial properties in China, a total facelift would be an obvious solution. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

In 2019, Lukstudio took up the challenge to transform the façade and the landscape design, creating an attractive public platform for social activities.The site comprises several entrances and streetfronts, so our first idea was to use a single design element uniting different parts into an identifiable whole. To complement the surrounding tall modern buildings, glamourous finishes and flashy screens, the team took inspiration from the scenic travertine formations, a signature landscape of the province, and re-interpreted it into stacking contours.Like many others urban scale projects, the design evolved through a few iterations based on feedback from clients and officials. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The section of West Kangshi Street

The section of West Kangshi Street section is facing Taikoo Li, and its north square has the most traffic in the business district. The objective of the facelift is to draw in this existing flow of people and engage them with more up-to-date leisure and entertainment offers.

The original ornamental lawns and flower beds were demolished and replaced with water features inspired by Multicolored Pool, musical fountains and terraced seating, encouraging pedestrians to rest or gather. 

The structure of aluminum layers replaces the original bulky stone panels. The new canopy not only provides shelter to sun and rain, but also strengthens the visual continuity and unity. At the entrance, an original wall is demolished exposing the columns within, opening to escalators that connect pedestrians between ground and second floors. The improved path of flow draws more energy to the previously uninhabited wasteland. 

The idea of stacking contours also gives form to site-specific landscape design. Apart from integrating plants, a new corner terrace finished in pebble stone terrazzo incorporates ample public seating, and even manages to disguise the existing out-of-place equipment room and maintenance manholes.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The section of South Kangshi Street

At the South Kangshi Street corner, a waterfall feature was originally proposed for the exposed columns at the east entrance. In the end, a vertical green feature with water feature is opted to create a backdrop for another event venue.

The planters dividing the pedestrian zone have been removed from the periphery, and the new terraced landscape opens the area to better flows and more possibilities. The design team studied solar and wind conditions while optimizing the canopy design, creating a more natural and comfortable environment for the pedestrians.

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

The section of Dongdajie Street

At the Dongdajie Street main entrance, the stacking contours are best expressed along the sky corridor connecting The Atrium Phase I and Phase II buildings.

The layered structure partly unites the originally isolated buildings, and partly integrates shop fronts of various styles. The vast and dynamic stacking form presents a prominent gateway to the busy road.

The original installation in this area has been completely demolished, providing widened pedestrian zone and more unobstructed flows. More planters and benches are installed for the public.

At night, the organic stacking structure is lit with running lights, calling for attention while contributing to the vitality of the neighborhood. 

photo_credit Arch-Exist Photography
Arch-Exist Photography

In the renovation project of the Atrium, the challenge is to create an envelope and a platform that give an overall identity without overpowering its content. Lukstudio manufactured a landscape at the city center by abstracting natural forms of travertine. The stacking contour sheets are both versatile and friendly, serving at different levels as canopy, brise-soleil, wall covering to seating and planter. The resulting plaza is one that welcomes all ages and encourages different activities. The sight of shoppers gathering around pop-up venues, diners lounging at outdoor terraces, skateboarders testing out their moves, or pedestrians resting on benches, fulfils the purpose of the architecture and together sustain the urban vibrancy.  

photo_credit LUKSTUDIO
LUKSTUDIO
photo_credit LUKSTUDIO
LUKSTUDIO
photo_credit LUKSTUDIO
LUKSTUDIO
photo_credit LUKSTUDIO
LUKSTUDIO

 

Featured Projects
Latest Products
News
Top 10 office modular sofas
1 Feb 2023 Specification
Top 10 office modular sofas

Modular sofas are typically defined by simple forms and for unrestricted configurability, allowing u... More

Top 10 picks from Maison et Objet
1 Feb 2023 News
Top 10 picks from Maison et Objet

January’s edition of the bi-annual Parisian trade fair Maison et Objet revealed that sustainab... More

Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces
1 Feb 2023 News
Brixen Public Library unites historical buildings with new social spaces

Treviso-based architecture studio Carlana Mezzalira Pentimalli has completed the Brixen Public Libra... More

Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark
31 Jan 2023 News
Snohetta + WERK Arkitekter unveil an architectural landmark inspired by boat construction in Denmark

The seaport town Esbjerg on the west coast of Denmark welcomes a new maritime centre designed by Osl... More

10 private houses with luxurious stone bathrooms
31 Jan 2023 Specification
10 private houses with luxurious stone bathrooms

Elaborate marble, limestone masterpieces, opulent onyx or travertine sanctuaries; Stone bathrooms ar... More

Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas
31 Jan 2023 News
Folded wing roof and ceramic lattice define the Soledad Sevilla Studio by Antonio Cayuelas

Housed in the flourishing plains on the perimeter of the urban area of the Otura village, the Soleda... More

Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements
31 Jan 2023 News
Qing Studio designs a public bookstore with flood-control spatial elements

Perched on the riverbank of the Yangtze River in Wuhan, the No Art bookstore by Qing Studio occupies... More

BIG's iconic Vancouver skyscraper twists and turns around the regulations
31 Jan 2023 News
BIG's iconic Vancouver skyscraper twists and turns around the regulations

Towering 490 feet above its narrow base, Vancouver House by Bjarke Ingels Group (BIG) twists and exp... More